Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvaret i allt tätare samarbete med USA

KORSÖ. Två svenska stridsbåtar­ kör i full fart fram mot ön Korsö och nästan upp på granit­klipporna. Båtarnas luckor öppnas och landgångar fälls ner. Men ut rusar inga svenskar – utan soldater ur USA:s marinkår.

Amerikanerna deltar i en ­övning som just nu pågår i Stockholms skärgård. Den visar hur Sveriges allt tätare militära utbyte med USA nu nått ända ned till soldaternas vardag.

Uppdatering 20180902. Artikeln har tillfogats en rättelse.

– Forward!

Kommandoropet får de amerikanska soldaterna att hoppa ur båtarna, upp på de våta och hala klipphällarna. Några rusar, andra tvekar i steget. USA-soldaterna är vana att landstiga med tunga bepansrade fordon som kör upp på släta sandstränder. Att åka i snabba svenska Stridsbåt 90 och hoppa i land på förrädiska skärgårds­klippor blir en ny erfarenhet.

– Jag tycker om att komma till nya platser och uppleva nya saker. Och det här är nog min favoritplats hittills under tjänstgöringen. Detta, och att öva med svenskarna, säger vicekorpral Ryan Anderson från Tennesse som kastat sig i eldställning med sin automatkarbin.

Ryan Anderson är svenskättling och för första gången på svensk mark. Däremot är det inte första gången som USA:s marinkår övar i Stockholms skärgård.

Men denna gång är det annorlunda. Tidigare har ländernas förband övat parallellt. Nu övar soldater och befäl från Sverige och USA tillsammans i blandade enheter, från lägsta nivå. Jan Westin vid amfibieregementet i Berga är menig gruppchef:

– Vi har inte arbetat så här nära varandra tidigare. Det är intressant och roligt att se hur de arbetar. I stort sett gör vi samma saker och vi kan hantera deras utrustning hyfsat. Vi har delat med oss lite av våra erfarenheter och har fått lite av dem.

Artillerisergeanten Shawn Stalling har tjänstgjort i Afghanistan, Japan och USA och säger:

– Vi integrerades med svenskarna från första dagen. Övningen går mycket bra. Lyckligtvis skiljer sig svenskarnas taktik inte så mycket från vår egen. Svenskarna är väldigt professionella. För oss är de som vilka andra marinkompisar som helst.

Den kommande veckan ska soldaterna skjuta skarpt med varandras granatkastare. Övningsledare är kapten Petter Blandford.

– Det finns bara en amfibiebataljon kvar i Sverige. Vill vi lära oss av andra så behöver vi ett internationellt samarbete. Den här gången är det med US Marine Corps, tidigare har vi haft samarbete med Nylands brigad i Finland.

Grunden för övningen är det ­avtal som försvarsministrarna Peter Hultqvist (S) och James Mattis, USA, undertecknade i Washington för ett och ett halvt år sedan, i maj 2017. Det var en avsiktsförklaring om närmare militärt samarbete.

Dokumentet är inte juridiskt bindande och kan ses som ett ramverk. Ett nyckelord i det är interopera­bilitet, alltså förmåga att sam­verka. Här på Korsö har orden blivit verklighet. Sveriges marinchef Jens ­Nykvist förklarar:

– Det är en ordinarie övning som vi genomför och som amerikanerna kommer in i. Att kunna samverka och lära känna varandra, se varandras olika system och dra erfarenheter som vi kan ha nytta av från båda håll är väldigt viktigt. Det är också viktigt för att kunna verka tillsammans.

Tror du att det skulle kunna fungera i ett krisläge?

– Att jobba tillsammans? Det har vi väl bevisat i olika internationella operationer, svarar Jens Nykvist.

Han var i veckan värd för den amerikanske amiralen James Foggo som besökte övningen på Korsö.

– Det här en fantastisk övning för våra och era soldater. De senaste 15 åren har USA:s marinkår kämpat i öknen med kängorna i sanden. Detta är en bra möjlighet för dem att komma tillbaka till havet. De tycker miljön här som är annorlunda och krävande. Om de någonsin måste gå i strid är det antagligen i den här typen av tuff miljö, säger James Foggo.

Orden återspeglar en ny verklighet. Efter Rysslands annektering av Krim 2014 och krigföringen i Ukraina så har Sverige och Nato-länderna åter börjat koncentrera sig på försvar av det egna territoriet. USA har också ökat sitt militära avtryck i Nordeuropa.

Amerikanerna här på Korsö ingår nämligen i den trupp om 300 ­marinkårssoldater som sedan 2017 är baserade i mellersta Norge. Soldaterna tjänstgör där i sex månader i taget för att öva i nordisk terräng och klimat.

Trots att Sverige inte är med i Nato har USA har under presidenterna Obama och Trump signalerat att man kan ingripa om Sverige ­hotades av Ryssland.

– Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi!, sade försvarsminister James Mattis till DN i maj 2017.

När James Foggo får frågan om USA skulle komma till Sveriges hjälp i en kris, blir svaret:

– Just nu är jag glad över att vi kan vara tillsammans och knyta vänskapsband mellan lägre officerare som kommer att kommer att känna varandra tidigt i sina karriärer och långt tid framåt. Det är viktigt, därför att om något dåligt inträffar så kan du lyfta telefonluren och tala med någon som du känner, en bekant röst, och be om hjälp. Men sådant får politikerna bestämma, det är en politisk fråga.

Om två månader ska James Foggo leda en stor Nato-övning i Nord­norge.

Det finns kritiker som anser att Natos allt fler övningar ökar ­spänningen? 

– Jag håller inte med. En stor styrka, i till exempel Östersjön, avskräcker den som skulle vilja kränka någon av våra vänner, allierade eller partners. De individer eller stater som tänker företa sig något måste göra en riskanalys. De flesta intelligenta nationer skulle säga: ”Vi tar inte den risken, för vi kan inte vinna mot en övermäktig styrka. Det är inte värt det”. Det är det avskräckning handlar om.

Läs mer: Sverige deltar i Natos storövning i Norge 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln hade årtalet för när 300 ­marinkårssoldater  blev baserade i mellersta Norge blivit fel. 

Archipelago Endeavour

Den svensk-amerikanska övningen pågår den 27 augusti till 9 september i Stockholms skärgård under svensk ledning. 75 amerikaner ur Marinkåren deltar liksom 200 svenskar ur 204:e amfibiebataljonen i Berga, Haninge.

James Foggo är amerikansk amiral. Han leder sedan ett år tillbaka Natos kommando i Neapel. Han började sin karriär som ubåtsofficer och har bland annat varit chef för USA:s sjätte flotta. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.