Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvaret: Inget ryskt nödsamtal bakom ubåtsjakt

Foto: Lotta Härdelin

Försvarsmaktens operation i Stockholms skärgård utlöstes inte av ett nödsamtal på ryska. Det uppger Marinens underrättelsetjänst (MTS-M2) för DN.

Lördagen den 18 oktober avslöjade Svenska Dagbladet att ett nödsamtal på ryska föregått ubåtslarmet i Stockholms skärgård. Tidningen berättade också att det förekommit krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en sändare i Kaliningrad där stora delar av den ryska Östersjöflottan finns. Uppgifterna återgavs av i stort sett alla svenska medier, däribland Dagens Nyheter. Avslöjandet fick även stor uppmärksamhet internationellt. Redan i fredagens papperstidning erfor DN att ingen radiokommunikation mellan området och Kaliningrad avlyssnats under den sex dagar långa operationen.

DN har nu med stöd av offentlighetsprincipen begärt ut en kopia av ljudupptagningen från Försvarsmakten, samt en översatt utskrift av densamma.

Handlingar som rör militära operationer brukar helt eller delvis hemligstämplas. När det sker är myndigheten tvungen att lämna ut en så kallad besvärshänvisning. Den som nekats att ta del av handlingen kan då överklaga sekretessbeslutet till förvaltningsrätten. Men något ryskt nödsamtal har aldrig förekommit i Försvarsmaktens utredning, enligt DN:s underrättelsekälla. Handlingen existerar inte, enligt Försvarsmakten.

– Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant – uppgiften är felaktig, säger en källa på Marinens underrättelsetjänst, formellt benämnd underrättelsesektionen (M2) på Marinens taktiskta stab (MTS).

Det var MTS som på taktiskt nivå ledde underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

– Jag vet inte hur man lyckats blanda ihop saker – om man har gått på rykten? Ibland kan det vara så att någon fantiserar om någonting och sedan fantiserar någon annan om någonting liknande – och så tror man att man har två [av varandra oberoende] uppgifter, och då blir det sant.

I Sverige sköts signalspaningen av Försvarets radioanstalt (FRA) – en myndighet som har ett nära samarbete med Försvarsmakten. När FRA avlyssnar signaler och radiotrafik som kan vara av intresse för Försvarsmakten förses den med uppgifterna.

Har det förekommit någon radiotrafik från Stockholms skärgård till och från Kaliningrad?

– Det förekommer trafik från Kaliningrad hela tiden, 24 timmar om dygnet. Det är inget konstigt. Det är precis som med våra sändare som står överallt i Sverige – de sänder hela tiden, säger DN:s källa.

Försvarsmakten har tidigare uppgett sig sakna kännedom om att en nödsignal skulle ha skickats från Stockholms skärgård. Men när det gäller ett nödsamtal har myndigheten fram tills nu varken velat bekräfta eller dementera uppgiften om ett sådant uppfattats av den svenska signalspaningen.

Fakta:Marinens underrättelsetjänst

• Marinens taktiska stab (MTS) leder Försvarsmaktens marina stridskrafter. Det är MTS som på taktisk nivå lett den marina underrättelseoperation som pågått i sju dagar i Stockholms skärgård.

• På MTS finns bland annat sektionen M2. Den sysslar med marin underrättelse- och säkerhetstjänst och benämns i artikeln som Marinens underrättelsetjänst.

• MTS-M2 samarbetar med andra underrättelsefunktioner i Sverige.

• MTS-M2 ansvarar för utredning och analys av alla misstänkta kränkningar på och under ytan.

• MTS-M2 dementerar att ett ryskt nödsamtal föregick den marina operationen i skärgården. Enligt MTS-M2 finns inget sådant samtal i utredningen.

Källa: Försvarsmakten och Marinens taktiska stab (MTS)

DN

Rättelse 2014-10-28 11:30
Uppgifterna kommer från Marinens underrättelsetjänst, MTS-M2. Artikeln har kompletterats med bland annat en faktaruta om MTS-M2.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.