Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvaret litar på observationer från allmänheten

03:00. Försvarsmakten kommenterar den pågående insatsen i Stockholms skärgård under torsdagens presskonferens.

Trots fem dagars intensivt sökande har Försvarsmakten inga egna bra observationer av vad som pågår under vattnet i Stockholms skärgård, utan litar till fem observationer från allmänheten. Och de handlar om ljusfenomen, periskopliknande föremål eller onaturliga vågor.

Men observationerna bildar ett mönster och en händelsekedja som bidrar till bedömningen av deras trovärdighet. Försvarsmakten offentliggjorde på tisdagen ytterligare två observationer från allmänheten av misstänkt undervattensverksamhet i skärgården.

– De är tillräckligt intressanta för fortsatt arbete. Antingen har man sett ljusfenomen, något periskopliknande eller onaturliga vågor, säger konteramiral Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmakten insatsledning till DN efter en kort pressträff på Högkvarteret på Lidingövägen på tisdagskvällen.

Anders Grenstad konstaterar att Försvarsmaktens egna observationer är av lägre kvalitet.

– Eftersom vi har så många personer ute har vi gjort observationer. Men vi har ännu ingen som kommit upp i samma trovärdighetsnivå som de andra observationerna.

Han säger också att Undervattensspaningscentralen, UVSC, på Muskö inte gjort någon observation som hjälpt dem i deras letande. UVSC övervakar de sensorslingor som finns i svenska vatten, men deras möjligheter att upptäcka något bedöms ha minskat sedan 80-talet i takt med sjunkande försvarsbudget.

– Hade de sett något hade jag fått veta det, säger han.

Både han och Sveriges ÖB Sverker Göranson, som under ett nästan två timmar långt möte i tisdags med ledamöterna i försvars- och utrikesutskotten redogjorde för den militära operationen i Stockholms skärgård, anser att det som händer är mycket oroande

– Det är utomordentligt allvarligt att Sveriges territoriella integritet kränks, säger Anders Grenstad.

ÖB Sverker Göranson tar till ännu hårdare ord:

– Det är för jävligt helt enkelt, sade han efter mötet med politikerna.

Om en ubåt eller miniubåt påträffas kommer marinen att försöka tvinga upp den.

– Ambitionen är att driva vad det nu är till ytan. Och eftersom vi är på svenskt inre vatten med vapenmakt, om så krävs, säger Sverker Göranson.

Försvaret får fortfarande in rapporter om misstänkt undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. De senaste dygnen har det kommit in hundra tips.

Underrättelseoperationen i skärgården pågår både till sjöss och på land, och kommer att fortsätta ett tag till säger Anders Grenstad.

Varför är ni på land med enheter?

– Den här typen av inomskärsoperation kan kräva att man har människor i land. Vi vill vara säkra på att det inte är något där som kan stödja verksamheten.

Har ni fått uppgifter som gör det särskilt intressant?

– Nej, ingen som observerat någon eller liknande, men av tidigare erfarenhet vet vi att vi vill ha människor i land.

Försvarsmakten kan inte på det underlag man nu har göra en nationsbestämning eller bekräfta främmande undervattensverksamhet.

– Först när vi har en tydlig bild eller kan ta i plåten kan vi bekräfta något, säger Anders Grenstad.

På en rak fråga från DN om han tror att det fortfarande finns en chans att fånga en eventuell inkräktare svarar han:

– Det här är en underrättelseoperation. Vi letar efter bevis för att det varit någon här. Kan vi bekräfta vad det är har vi uppnått vårt syfte. Skulle någon där ute springa på det här objektet så finns det handlingsregler för det, men jag vill betona att det inte är någon ubåtsjakt.

Trots sitt tal om vapenmakt tvivlar ÖB Sverker Göranson på att man kommer att lyckas tvinga upp en ”farkost” till ytan.

– Det är näst intill omöjligt och har historiskt aldrig skett, säger Sverker Göranson.

Även om någon ubåt, miniubåt eller annan farkost inte lokaliseras menar ÖB att operationen ändå är en framgång.

– Det kanske allra viktigaste i det här sammanhanget är att Sverige och dess försvarsmakt mycket tydligt signalerar att vi reagerar och agerar med de resurser vi har, direkt när vi får den här typen av indikationer, säger Göranson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), som också deltog i mötet med utskotten, instämmer i att signalvärdet är viktigt.

– Det är oerhört viktigt att visa att Sverige är berett att värna vår territoriella integritet och suveränitet. Det vi gör står i överensstämmelse med den internationella folkrätten. Det är en viktig signal till omvärlden, säger han.

Sverker Göranson menar att de misstänkta undervattenskränkningarna är ytterligare ett tecken på att spänningen ökar i Östersjön.

– Jag vill understryka att vi har sett ett successivt försämrat omvärldsläge i vårt närområde och det har gått över relativt lång tid. Sedan har det accelererat under innevarande år, också i samband med att Ryssland agerat i Ukraina, säger han.

Varken Sverker Göranson eller Peter Hultqvist vill diskutera hur det som hänt kommer att påverka försvarsanslagen. Båda hänvisar till det inriktningsbeslut som ska tas nästa år.

– Det blir den stora politiska prövningen och där hoppas jag att vi ska nå en bred uppställning i riksdagen, säger Peter Hultqvist.
Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (FP), menar däremot att försvaret kommer att få mer resurser de kommande åren.

– Jag tror att inför försvarsbeslutet under våren 2015 kommer det som försvarsberedningen föreslog i våras snarare vara golv än tak för framtida anslagsnivåer, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.