Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvaret om bilden: Det är ingen ubåt

Försvarsmakten avfärdar helt att det fanns en kränkande ubåt i Stockholms inlopp i höstas. I stället för en 20–30 meter lång, svart, ubåt som vittnena sett, var det en tiometers vit plastbåt. Men försvaret har inte talat med plastbåtens skeppare och den marinofficer som slog larm säger: ”Det är fullständigt omöjligt att jag tagit så fel.”

Dagens Nyheter kunde den 11 januari avslöja att försvaret en vecka efter att ubåtsspaningarna avblåsts i höstas jagade en ubåt i Stockholms inlopp. Det var den 31 oktober som den pensionerade marinofficeren Sven-Olof Kviman såg en misstänkt ubåt utanför Lidingö på väg in mot Stockholm. Efter hans larm sattes korvetten ”HMS Malmö” in i Stockholms inlopp och personal spanade från stränderna, dock utan resultat.

Den 12 januari kunde DN publicera ett foto taget av Kviman. Försvarsmakten har nu analyserat bilden och fartygsrörelserna i området vid tidpunkten. Förra onsdagen rapporterade Försvarsmakten till regeringen att det som på fotografiet ser ut som en ubåt i själva verket skulle vara en civil arbetsbåt.

– Analysen har visat att fotografiet som togs i Stockholm inre skärgård var en mindre båt, bekräftar konteramiral Anders Grenstad, Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef för DN.

Därmed klassas observationen ned från klass 2, möjlig ubåt till klass 5, icke ubåt. Försvaret har i stället kommit fram till att fotot visar båten ”Time Bandit”. Den är 10,5 meter lång i vit plast. Enligt Marinens taktiska stab, sektion M2, så skulle denna båt bakifrån och med svallvågor stämma överens med konturen av det misstänkta ubåtstornet på fotografiet.

DN har tre gånger talat med den skeppare som körde ”Time Bandit” den aktuella dagen på väg in till Stockholm. Han säger att han aldrig blivit kontaktad av försvaret.

– Marinen har inte talat med mig. Min båt syns på bilden – men inte där försvaret säger att den finns, utan längre bort, säger skepparen till DN.

Sven-Olof Kviman som slog larm deltog i ubåtsjakterna under 1980- och 90-talen. Han såg den misstänkta ubåten i kikare i flera minuter. DN kan i dag för första gången publicera en teckning som Kviman gjort av vad han såg.

– Det är fullständigt omöjligt att vi sett fel, då är både hustrun och jag färgblinda. ”Time Bandit” på 10 meter har en helt annan storlek än ubåten. Jag såg ubåten i övervattensläge: avrundningen vid för och akter och tornet. Det är alltid svårt att avgöra storlek men den var cirka 20–30 meter lång.

Försvaret avfärdar också det andra vittnesmålet av Frantisek Zvrskovec som var till sjöss i området och såg en ubåt minuterna efter Kviman. Här anser försvaret att han visserligen såg en ubåt. Men enligt marintaktiska staben skulle Frantisek Zvrskovec och hans vuxne son ha tagit fel på dag. Frantisek Zvrskovec avfärdar detta helt och hans son twittrade på söndagskvällen: ”tror min far ser skillnaden på en ubåt och en plastbåt”.

Däremot är försvaret helt säkert på en säker kränkning, klass 1, inträffade under den första ubåtsspaningen den 17–24 oktober.

– Bedömningen att svenskt territorium kränktes i oktober 2014 kvarstår i sin helhet, säger konteramiral Anders Grenstad till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.