Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvaret utsatt för försök till dataintrång

Försvarsmakten är en av de myndigheter som utsatts för flera avancerade dataintrångsförsök.
Angreppen har varit mycket sofistikerade, till exempel genom att personal som deltagit på ett seminarium har fått mejl med mötesanteckningar. I dokumenten har det dolts spionprogram som kapar datorn.

Dagens Nyheter avslöjade i går att underrättelsetjänster i andra länder förra året genomförde dataintrång i datorer på svenska myndigheter, företag och universitet. Uppgifterna bekräftades av Försvarets radioanstalt (FRA) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
DN kontaktade under gårdagen ett stort antal myndigheter och företag som hanterar känslig information. Flera är mycket förtegna om eventuella incidenter.

– Vi kommenterar inte enskilda händelser som rör dataintrång, säger Helene Lindstrand, pressekreterare på Saab.

Regeringskansliet, som tidigare har kritiserats för bristande it-säkerhet skriver i ett mejl att myndigheten ”naturligtvis har ett löpande säkerhetsarbete, däremot kommenterar vi aldrig några detaljer som rör myndighetens säkerhet”.

Försvarsmakten säger nu att den utsattes för flera avancerade dataintrångsförsök förra året som misstänks ha genomförts av utländska underrättelsetjänster. Enligt Mattias Hanson, chef för säkerhetskontoret vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST), rör det sig om försök och alltså inte om fullbordade dataintrång mot Försvarsmakten.

Tillvägagångssättet har varit mycket raffinerat. Angriparna har haft stor kunskap och till exempel skickat mejl med avancerade spionprogram till försvarspersonal som deltagit på möten.

– Det har varit väldigt riktat. En klassisk modell är att man försöker infektera en pdf-fil som man skickar. Om du har varit på ett seminarium så skickar man till exempel: ”Här Kristoffer kommer presentationen från seminariet”, säger Mattias Hanson.

Vad är det för typ av personer inom försvarsmakten som drabbats av denna typ av intrångsförsök?

– Det är blandat. Det handlar om informationsbärare – folk som sitter på mycket information.

Vad gör den skadliga koden?

– Den försöker skapa en öppning in i vårt mejlsystem så att man kan få tag på information. Man försöker få in en kanal, säger Mattias Hanson.

FRA uppgav i gårdagens DN att de fullbordade dataintrången som genomfördes av utländska underrättelsetjänster förra året riktades mot framför allt myndigheter, företag, universitet och högskolor och annan forskningsverksamhet.

Det är fortfarande oklart vilka länder som har gjort intrången och vilken information som har stulits.

Detta har hänt.

DN skrev i går att utländska underrättelsetjänster vid flera tillfällen förra året lyckades genomföra dataintrång mot mål i Sverige. Enligt FRA rör det sig om bland annat attacker mot universitet, företag och myndigheter.

Attackerna har varit mycket avancerade. Enligt FRA handlar det om både intrångsförsök och fullbordade intrång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.