Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsadvokaten-i-uddevallamordet-de-jag-vill-kalla-som-vittnen-hotas-och-hatas/

Sverige

Försvararen i Uddevallmordet: De som jag vill kalla som vittnen hotas och hatas

Advokat Beatrice Rämsell försvarar 23-åringen som åtalats för mordet på Wilma Andersson i Uddevalla
Advokat Beatrice Rämsell försvarar 23-åringen som åtalats för mordet på Wilma Andersson i Uddevalla Foto: Privat

Hon har det utmanande uppdraget att försvara Wilma Anderssons misstänkta mördare. I nästa vecka börjar förhandlingarna i Uddevalla tingsrätt.

– Det är oerhört svårt att få människor att vittna som är kallade av försvaret. De utsätts för hårda påtryckningar, säger advokat Beatrice Rämsell. 

En 23-årig före detta pojkvän till 17-åriga Wilma Andersson står åtalad för mord och det mest anslående beviset, som blev känt i och med åtalet i förra veckan, är att en kroppsdel från Wilma Andersson hittats inslagen i en väska i 23-åringens lägenhet - med endast hans dna på förpackningen. Men 23-årigen nekar till mord.

– Det är besvärande naturligtvis och det gör ju att man tänker att det är likhetstecken mellan det, och hur hon avlidit. Men det kan finnas alternativa förklaringar, säger 23-åringens advokat, Beatrice Rämsell.

Vilka då?

– Det kan ju ha varit ett scenario där hon har avlidit utan att en annan person orsakat det, och så är det här ett efterföljande scenario. Den svagaste delen i stämningsansökan är att det saknas besked om när och på vilket sätt kvinnan har avlidit. 

Det finns ju en alternativ brottsrubricering som är brott mot griftefrid, erkänner han det?

– Nej, det gör han inte. Han gör ingen skillnad i inställning. 

Att vara försvarsadvokat i ett så uppmärksammat fall som detta, där skuldfrågan av många uppfattas som helt avgjord på förhand, är en stor pedagogisk utmaning, berättar Beatrice Rämsell. Det har också visat sig svårt för henne att kalla de vittnen hon önskat.

– Så snart man har en möjlig information att lämna, som inte går i den rikting som merparten gör, blir man utsatt för påtryckningar. Det handlar inte om att välja sida, utan om att lämna en bild som är nyanserad. Att åberopas av försvaret betyder inte att man säger att min klient är oskyldig, men så uppfattas det och det blir problem när folk inte vågar vittna.

Hur många hade du velat kalla som inte kommer?

– Det handlar inte om mängden, men kring de centrala punkterna som jag vill ha fram är det flera stycken som sagt till mig att sedan materialet offentliggjordes har de blivit utsatta för hot och hat via mejl och sociala medier.

På tisdag 26 maj inleds rättegången i Uddevalla. Den kommer att pågå under sammanlagt tio dagar, där den sista är i midsommarveckan.  

Här hittar du alla DN:s texter om fallet