Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsanställd varnade om attack på Drottninggatan

Försvarsmakten förnekar att en anställd känt till dåden i förväg, och tipsat en bekant att hålla sig borta från Drottninggatan. Nu utreder Säpo varningen.

Uppgiften om att Försvarsmakten kan ha haft förhandskännedom om att något skulle hända på Drottninggatan i Stockholm i lördags ska utredas av Säpo.

– Det är en uppgift som vi självklart tar hand om inom ramen för utredningen. Vi ska försöka ta reda på om det ligger någon sanning i detta, säger Säpochefen Anders Danielsson till Expressen.

Några timmar före explosionerna i centrala Stockholm skickades varningen från en försvarsanställd, uppger en mycket trovärdig källa för TT. Varningen innehöll uppgifter om att något allvarligt skulle hända på Drottninggatan.

Varningen löd ungefär: Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet, enligt uppgift till TT.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, pekar på svårigheterna med att hantera uppgifter om den här typen av attentat.

- Om man vidtar åtgärder måste man spärra av och utrymma stora delar av centrala Stockholm. Det är möjligt att genomföra, men det handlar om hur pålitlig informationen är, säger han och tillägger:

– Det kan ju finnas information som är tillräcklig för att en person ska varna en bekant, men inte tillräcklig för att tömma hela centrala Stockholm.

Uppgiften kommer – om den stämmer – att komma fram i ljuset förr eller senare, tror Agrell.

– Har det funnits varningsinformation inom underrättelsesystemet, då kan vi räkna med att detta kommer att bli känt. Jag betraktar det som uteslutet att sådan här information skulle kunna städas bort, säger han.

Försvarets informationsdirektör Erik Lagersten låter hälsa att myndigheten inte haft information i förväg.

"Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade varit fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats", säger han i en kommentar.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, blir mycket förvånad när han får höra om varningen från en försvarsanställd.

– Jag ställer mig tveksam till de här uppgifterna, men är de sanna så är det väldigt allvarligt, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer, via sin presschef Roberta Alenius, att kommentera uppgiften om att någon inom Försvarsmakten varnade för att vistas på Drottninggatan.

TT talade redan på lördagskvällen med John Daniels, säkerhetschef i den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Han ville då inte kommentera händelserna på Drottninggatan utan hänvisade alla frågor till Säkerhetspolisen – som på söndagen inte ville kommentera uppgiften om varningen från Försvarsmakten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.