Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 16:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsberedning-kan-enas-om-kompromiss/

Sverige

Försvarsberedning kan enas om kompromiss

Foto: Janerik Henriksson/TT

Förhandlingarna om försvarets framtid går nu in i ett slutskede. De politiska partierna har ännu inte enats, men enligt vad DN erfar ligger en möjlig lösning på bordet. Alla inblandade är överens om att försvaret behöver mer pengar. 

Rätta artikel

Försvarsberedningen med samtliga åtta riksdagspartier ska nu på tisdag lägga fram sin slutrapport ”Värnkraft”. Förslaget ska vara grunden för riksdagens långsiktiga försvarsbeslut som fattas nästa år och gäller åren 2021-2025.

Betänkandet på 346 sidor är i princip klart. Men på torsdagen var det oklart om partierna kan enas över blockgränsen, eller om de borgerliga skulle hoppa av. Men utanför förhandlingslokalen höll alla politikerna masken. Läget är så känsligt att ingen som DN talade med ville citeras.

– Det är en väldig skillnad på vad som sker utanför och innanför dörrarna. Det var varit ganska heta diskussioner. Men det finns en möjlig kompromiss som alla står bakom, säger en DN-källa med insyn i beredningens arbete.

Beredningen är enig om att det sämre säkerhetspolitiska läget kräver ett starkare försvar. Detta kräver enligt beredningens beräkningar och textutkast en stegvis höjning av anslagen till 84 miljarder kronor 2025 (att jämföras med dagens 53 miljarder).

Men Socialdemokraterna har inte velat binda sig vid höjningen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill göra en grundlig analys av vad beredningens förslag kostar och därefter förhandla ekonomin med andra partier

De fyra borgerliga partierna (M, L, C och KD) har krävt att höjningen till 84 miljarder ska motsvara 1,5 procent av bruttonationalprodukten (bnp). I dag satsar Sverige 1 procent, lägst av grannländerna på försvaret. 1,5 procent är den borgerliga miniminivån, man vill upp i 2 procent inom tio år.

Sverigedemokraterna vill gå ännu högre, men har godtagit beredningens grundnivå. Eftersom en majoritet med fem partier står bakom två procent har L-ledaren Jan Björklund hotat att driva igenom detta i riksdagen om beredningen inte enas. 

DN erfar att en möjlig kompromiss är att partierna enas kring textens formulering om ett försvarsanslag på 84 miljarder kronor 2025. (S) får med sina budgetkrav, men i en bilaga medan de borgerligas procentnivå framförs i ett särskilt yttrande.

Beredningens ledamöter ska förankra kompromissen hos sina partiledningar, sova på saken samt fortsätta förhandlingarna under fredagen.