Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsberedningen-spricker-borgerliga-partierna-lamnar/

Sverige

Försvarsberedningen spricker – borgerliga partierna lämnar

01:45. De fyra borgerliga partierna lämnar den parlamentariska försvarsberedningen i protest.

Försvarsberedningen spricker. De fyra borgerliga partierna lämnar beredningen. Det enda som kan rädda arbetet är ett besked från statsminister Stefan Löfven, enligt de borgerliga. Partiledarna Ulf Kristersson och Jan Björklund riktar nu hård kritik mot Socialdemokraterna för att agera oansvarigt och oskickligt.

Rätta artikel

Avhoppet sker i protest mot att regeringen i sista stund inte velat acceptera beredningens slutsats att försvarsanslaget måste höjas med 30 miljarder till 2025.

– Vi kan inte ställa oss bakom ett besked som riskerar Sveriges försvar och säkerhet, säger Hans Wallmark (M). Beredningen har arbetat i stor enighet under två år. Slutrapporten skulle lämnas på tisdag. Klockan 10.19 lämnade ledamöterna från M, C, L och KD beredningens sammanträde. Det skedde 93 timmar innan slutrapporten skulle presenterats. 

Bild 1 av 3 Daniel Bäckström (C), Hans Wallmark (M) Beatrice Ask (M), Mikael Oscarsson (KD), Karin Enström (M), Allan Widman (M) under eftermiddagens pressträff.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3
Foto: Magnus Hallgren

Orsaken till avhoppet är att regeringen genom försvarsminister Peter Hultqvist inte velat acceptera beredningens slutsatser om ekonomiska tillskott till försvaret. Ett papper från (S) om detta som överlämnades via beredningens ordförande Björn von Sydow till beredningen. Beskedet sågs som att S-ledningen ”sågade beredningen längs fotknölarna”, som en borgerlig ledamot uttryckte det för DN.

– Socialdemokraterna har själva tillsatt beredningen, nu står de inte bakom den, sade Hans Wallmark (M) under presskonferensen där den tidigare alliansens partier åter framträdde enat sida vid sida.

– Kärnpunkten i rapporten är finansieringen. Och faller den så är det väldigt svårt att gå vidare, säger Centerns ledamot Daniel Bäckström. Centern är också samarbetsparti med S-MP-regeringen och kommer att pressa regeringen i budgetförhandlingar framöver:

– I budgetarbetet kommer detta att vara en oerhört viktig ingång. Socialdemokraterna måste lyssna in hur de parlamentariska förutsättningarna ser ut för ett kommande försvarsbeslut, påpekar Daniel Bäckström.

Att en försvarsberedning – vars hela grundidé är samförstånd över blockgränsen – splittras på detta vis är både ovanligt och allvarligt. Desto mer anmärkningsvärt är det eftersom det är den regering som tillsatt beredningen och utsett ordföranden som nu i elfte timmen inte vill acceptera dess slutsatser.

– Försvarsministern har inte vårdat det här, det är min bedömning, säger Allan Widman (L) och tillägger att S inte vill ställa upp på den prislapp som de borgerliga anser behövs.

Beskeden från de borgerliga innebär att de inte kommer att underteckna rapporten som blir offentlig på tisdag. För att få dem att ändra sig måste statsminister Stefan Löfven (S) ingripa, svarar Allan Widman, Liberalerna, DN

– Det som krävs är att statsministern säger att den ekonomi som beredningen bygger på, är den som gäller!

De fyra borgerliga partierna är överens om inriktningen och finansieringen av försvaret med 84 miljarder kronor 2025, det meddelade partierna på presskonferensen. 84 miljarder kronor motsvarar 1,5 procent av bruttonationalprodukten, bnp. Det är den nivå som beredningen haft som grund för sitt förslag för hur försvaret ska stärkas.

Den inriktningen kommer partierna att använda i det fortsatta riksdagsarbetet. 

I en kommentar till TT skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) att det är för tidigt att binda sig till en viss ekonomisk nivå. 

”Regeringen avser att uppdra åt Försvarsmakten och FMV att redovisa en ekonomisk konsekvensanalys med anledning av Försvarsberedningens förslag innan slutlig ställning tas till den ekonomiska ramen för totalförsvarets utveckling efter 2021”, skriver Hultqvist.

Han skriver också att regeringen kommer i den fortsatta processen att bjuda in samtliga partier i beredningen för att redovisa resultaten av analysen.

Sverigedemokraternas försvarspolitiker Roger Richthoff anser att de borgerligas avhopp är förhastat och SD sitter kvar i beredningen. Samtidigt påpekar han att SD tillsammans med de fyra borgerliga i riksdagen kan besluta om den nivå som beredningen utgått från.

Moderatledaren Ulf Kristersson är upprörd:

– Det är mycket allvarligt att Socialdemokraterna i elfte timmen drar sig ur själva finansieringen av det vi skulle kunna blir överens om: att stärka försvaret.

– Ytterst är det statsministern som måste ta ansvar för var Sverige lägger sina resurser. I valet mellan att prioritera Försvarsmakten och mindre viktiga saker så står Socialdemokraterna just nu på fel sida, säger M-ledaren.

DN: S har ju sagt att man vill ha ett bättre underlag för att undvika underfinansiering?

– Det där är undanflykter. Försvarsberedningen har arbetat i två års tid. Nu handlar det om att gå från ord till handling: att bli överens om vad som ska göras och finansiera det. De två hänger ihop. Då kan man inte först göra en önskelista, och därefter säga ”om vi har pengar, utan man måste prioritera pengar till Försvarsmakten, svarar Ulf Kristersson.

Liberalernas ledare Jan Björklund kallar försvarsminister Peter Hultqvists agerande ”både oansvarigt och oskickligt” genom att denne först uppmuntrat beredningen att sätta upp en önskelista på ett utökat försvar utan att ha teckning på sitt checkhäfte.

– Vi måste förstärka försvaret, och det kommer att kosta. Sverige kan inte lämna en springnota efter sig den här gången också. Den här processen måste sluta med att regeringen backar och skjuter till de medel som behövs.

Och om det inte sker?

– Jag är då beredd att alliansen samlas kring ett försvarspolitiskt initiativ i riksdagen. Om det får majoritetsstöd av Sverigedemokraterna får regeringen backa frivilligt, eller så blir de överkörda. Ju snabbare regeringen backar ju bättre, annars blir det en utdragen pina för regeringen, svarar Jan Björklund.

Från Sverigedemokratiskt håll meddelar man att man inte tänker överge försvarsberedningen för att samarbeta med de borliga partierna.  

– Vi lämnar inte försvarsberedningen, säger Roger Richtoff (SD) till TT. Jag tycker inte det är särskilt övertänkt att göra på det här viset, säger han om att de fyra borgerliga partierna vill lämna försvarsberedningen. Vi kommer backa upp överenskommelsen, säger han.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kritiserar de borgerliga partiernas avhopp och kallade det för oansvarigt. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1126768976275562496

Miljöpartiets ledamot i beredningen Anders Schröder noterar i ett samtal med DN att MP inte drabbats av de borgerligas kritik. Men MP är som (S) oroat över att den stora satsning på för försvaret som beredningen arbetat fram ska gå ut över resurserna till andra politikområden.

Försvarsberedningen möttes igen kort på fredagseftermiddagen och då deltog de borgerliga. Ingen av de tre socialdemokratiska ledamöterna, beredningens ordföranden Björn von Sydow, Niklas Karlsson och Kenneth G Forslund ville då kommentera det borgerliga avhoppet.

 Enligt de borgerliga fram kom ingenting nytt fram. 

– Arbetet fortsätter och vi avser att vara färdiga på tisdag. Jag går inte in på de resonemang som vi har fört, men vi är angelägna om att det här ska gå i mål, sade beredningens ordförande Björn von Sydow (S) som inte ville svara på fler frågor.

Läget mellan Socialdemokraterna och de borgerliga förefaller helt låst. DN har sökt kommentarer från Socialdemokraterna men har inte fått något svar.