Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsexpert: ”Spionaget är ständigt pågående”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Olika former av informationsinhämtning från främmande makt – inte minst från Ryssland – har ökat över tid i Sverige. Rapporterna om spionage både i Norrbotten och på Gotland ligger därför i linje med tidigare Säporapporter, enligt militärstrategen Stefan Ring.

Flera rapporter har under den senaste tiden kommit in om olika typer av misstänkt spionage mot Försvarsmakten. I Norrbotten ska bland annat enskilda soldater vid flera tillfällen ha blivit uppsökta både på sociala medier och i ”verkliga livet”, avslöjade SVT på tisdagen.

Enligt tv-kanalen ska det också ha förekommit flera andra typer av informationsinhämtning i Norrbotten, bland annat otillåten fotografering av militär utrustning, och Ryssland pekas speciellt ut som aktören bakom verksamheten.

Även Gotland har utsatts för olika typer av uppsökande verksamheter från obehöriga, enligt Svenska Dagbladet, och tidningen hänvisar till utlandsregistrerade bilar i närheten av svenska militärövningar men pekar inte specifikt ut Ryssland i sammanhanget.

Den ökande informationsinhämtningen av främmande makt på svenskt territorium förvånar dock inte Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan.

– Det går i linje med de rapporter som Säpo har släppt tidigare om ökat ryskt spionage mot försvaret och industrin, säger han till Dagens Nyheter.

Andra länders intresse för och bevakning av den svenska militärens verksamhet kan bero på en avslappnad inställning hos den svenska militären och övriga befolkningen, menar Stefan Ring.

– Vi har antagligen tappat vår vaksamhet. Man har tidigare trott att världen är bättre än vad den är. I flera situationer har USA visat intresse för svenskt territorium. Då ökar givetvis också Rysslands intresse för Sverige.

Under tisdagen kunde Dagens Nyheter också avslöja att artilleripjäser kan placeras på Gotland, vilket i så fall skulle vara en förstärkning till den militära styrka som den 14 september placerade på ön.

Hur kommer det sig att det kommer rapporter från just Gotland och Norrbotten?

– Allt artilleri finns ju i Norrbotten, säger Stefan Ring och berättar att det därför blir extra intressant att undersöka just de vapen som kan komma att placeras på ön.

Varför sker spionaget i många fall så öppet?

– Det här är något som vi upplevde redan på 1980-talet. Då dök det ofta upp utlandsregistrerade TIR-lastbilar i närheten av militära övningar. Det är väl för att de vet att det är ofarligt. Polisen kan ju inte kontrollera så fort det kommer en utländsk bil. Det är ju inte olagligt att köra sådana.

Stefan Ring berättar att spionaget troligen inte heller skulle minska om man skulle börja kontrollera sådana misstankar oftare. I stället skulle troligen främmande makters informationsinhämtning ske på ett mer sofistikerat sätt.

Hur allvarlig är den här typen av spionage?

– I sig är det i många avseenden en naturlig del av vad alla länder bedriver. Det oroväckande är att vi ser en politisk utveckling i Ryssland som inte är så positiv. Den utvecklingen tillsammans med den ökade militära aktiviteten, det ser jag som allvarligt.

Ägnar sig även Sverige åt liknande verksamhet i exempelvis Ryssland?

– Nej, det har jag svårt att se. Men alla länder har ju en underrättelsetjänst. Men i Sverige håller man sig mer till de regler som finns. FRA:s spaning, exempelvis, den sker på internationellt vatten och i internationellt luftrum.

Enligt Stefan Ring har troligen underrättelseverksamheten på svenskt territorium ökat, men själva verksamheten har alltid varit i gång.

– Den är ständigt pågående. Men självklart har den ökat genom att läget har förändrats. Det handlar om misstro från båda sidor, säger han och syftar på Västvärlden respektive Ryssland.

Läs mer.Försvaret

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.