Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsforhandlingarna-laggs-pa-is/

Sverige

Permafrost inför försvarsbeslutet

Bild 1 av 2 Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 2 Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: Thomas Karlsson

De politiska förhandlingarna om försvarets framtid till år 2030 har gått över i permafrost. Regeringen vill inte släppa till en krona utöver vad den lovade i höstas och förhandlingarna ”läggs på is”. Mot S-MP-regeringen står en majoritet på fem partier som kan köra över den i riksdagen i höst.

Efter 100 timmars förhandlingar i först en analysgrupp och sedan i försvarsberedningen så misslyckades regeringen på tisdagen med att samla en bred politisk enighet kring Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. 

Därmed är riksdagens beslut i höst för försvarets inriktning åren 2021-2025 och fortsättningen åren 2026-2030 i fara. 

– Vi har en grundläggande åsiktsskillnad som utgör ett problem som gjorde att jag för min del valde att lägga det här på is, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Hultqvist framhåller att regeringen satt av 815 miljarder kronor för att hantera pandemin, och därför kan den inte satsa extra på försvaret. Möjligen kan det bli mer pengar 2023, men Hultqvist kan inte i dag lova något belopp. Han trycker på de 25 miljarder kronor som regeringen, L och C, i augusti 2019 enades om att försvaret ska få till 2025.

- Det har skett en stark förskjutning till armén, understryker Peter Hultqvist. Han syftar på de satsningar på armén som partierna är ense om fram till 2025, och som DN redovisade för två veckor sedan. 

Men moderater och kristdemokrater påpekar att det innebär att försvaret får mindre ammunition och att satsningar på flygvapnet och marinen fryser inne. De kräver 3,8 miljarder extra i priskompensation till 2025. Och Liberalernas Allan Widman anser att regeringen sviker uppgörelsen med L och C från augusti:

– Regeringen hedrar inte den överenskommelsen. Den byggde på tre delar: på att brett samförstånd skulle sökas i Sveriges riksdag, att Försvarsberedningens helhet enligt dess rapport Värnkraft skulle genomföras och att det skulle ske inom ekonomisk ram. Det bud försvarsministern lade lever inte upp till att nå brett samförstånd och genomföra beredningens helhet.

– Jag delar definitivt inte den uppfattningen, replikerar Peter Hultqvist.

De fyra borgerliga partierna vill i år ha beslut om långsiktiga satsningar och har krävt totalt 45 miljarder kronor fram till och med 2030.

I säkerhetspolitiken har samsyn ett stort egenvärde, som signal in- och utrikespolitiskt. I alla försvarsuppgörelser har därför de båda regeringsbärande partierna S och M varit med. Moderaternas Pål Jonson är mycket kritisk:

– Försvarsministerns besked var inga nya pengar vare sig före 2025 eller efter 2026-2030. Vi har sedan i januari varit mycket tydliga att det måste bli en högre ekonomisk ram, men försvarsministern har valt att agera så att det inte blir en bred parlamentarisk samsyn.

Kristdemokraternas Mikael Oscarson säger:

– Det är ansvarslöst av regeringen att den inte velat hålla fast vid det som vi för ett år sedan var överens om var helt nödvändigt för att få ordning på svenskt försvar. Trots att det säkerhetspolitiska läget försämrats sedan Försvarsberedningens rapport lades fram så har regeringen endast velat göra ambitionssänkningar.

– Vi måste ha en långsiktig finansiering av Försvarsmakten och hela Försvarsberedningen rapport Värnkraft måste genomföras, kräver Sverigedemokraternas Roger Richthoff.

Permafrosten kan leda till att regeringen lägger fram ett eget förslag som de borgerliga och SD sedan kör över när det gäller försvarets krigsorganisation och anslag.

– Ytterst kan det bli så att riksdagen får komplettera den proposition som försvarsministern lägger, säger Pål Jonson (M) som också är ordförande i Försvarsutskottet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt