Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsforskare bygger vapen mot drogsajterna

Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut har utvecklat metoder för att spåra narkotikaförsäljare på darknetsajter. Genom avancerad språkanalys kan anonyma langare avslöjas trots att de döljer sig bakom anonymiseringsfunktioner, hävdar de.

Som DN kunde berätta på fredagen kämpar polisen i uppförsbacke mot den nya generationen marknadsplatser på nätet där narkotika köps och säljs öppet. Efter att polisen med FBI:s hjälp stängde landets största drogforum hösten 2014 har samma sajt återuppstått.

Ett drygt år efter tillslaget är antalet annonser om droger till salu lika många, närmare 900 stycken.

Nu berättar FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, att en forskargrupp har arbetat i upp mot två år med nya metoder att komma åt nätets langare.

Det bygger på analys av språket som köpare och säljare använder, så kallad stylometrisk analys. Genom att använda sig av maskininlärning och textanalys av inlägg och kommentarer ska datorerna ge mer information om personen.

– Datorn kan säga mycket om personen som har skrivit. Med hjälp av maskininlärning kan man med ganska hög säkerhet få reda på vilket kön personen har, ålder och dialekt, säger Lisa Kaati, forskare vid FOI och en av de som driver projektet.

Dessutom ska det hjälpa utredare att koppla samman olika konton som styrs av samma person. Det är inte ovanligt att en säljare även kontrollerar konton som används för egna inköp, där de ofta är mindre försiktiga med att uppge namn och adress.

– Potentiellt sätt kan man ta reda på om samma person använder flera olika alias. Språkanalysen bygger på statistik och olika algoritmer. Förutom att titta på själva texten så kan man också analysera vilka tider en person postar och hur ofta det sker. Det gör att man kan bygga upp en profil av en användare, säger Lisa Kaati.

Teknikerna utvecklas specifikt för drogsajterna, delvis i samarbete med forskare i Nederländerna. Det gör att den fungerar bättre än tillgängliga språkanalysverktyg för generellt bruk, exempelvis genom att mjukvaran kan lära sig synonymer för typer av narkotika.

– Vi hoppas att den svenska polisen och tullen ska få en ökad förmåga och att tekniken på sikt ska kunna underlätta deras arbete.

Än så länge rör det sig dock om forskning och olika former av experiment. FOI kommer inte ta fram verktyg, men Lisa Kaati säger att myndighetens forskning är öppen och skulle kunna implementeras i ett verktyg.

Förutom att identifiera personer bakom anonyma alias arbetar FOI med att ta fram tekniker för att analysera den stora mängd information som finns på marknadsplatserna. Tanken är att det ska ge automatiska signaler om utvecklingen i den illegala droghandeln.

– Som analytiker kan man hålla sig uppdaterad om vilka droger som säljs på marknadsplatserna. Det handlar egentligen inte om att hitta helt nya droger, det gör man snarare på asiatiska kemistforum. Men man kan se trender, vilka droger som blir vanligare och få den större bilden.

Trots att analysen enligt forskarna kan berätta mycket om den som har skrivit ett meddelande på en marknadsplats för droger skulle sådana uppgifter sannolikt inte fungera som bevis i en rättegång.

– Det är det en bit kvar. Men det kan absolut fungera som stöd i en polisutredning, säger Lisa Kaati.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.