Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsinsats i Stockholms skärgård

00:55. DN:s Emma Löfgren och Thomas Karlsson följer försvarets insats efter misstänkt undervattensverksamhet.

En stor operation mot en misstänkt främmande undervattensverksamhet har inletts i Stockholms skärgård. Svenska fartyg, flyg och hemvärnspersonal sattes på fredagen in i området kring Kanholmsfjärden. ”Vi tar det på stort allvar”, säger kommendör Jonas Wikström.

Försvarsmakten tog under fredagen emot uppgifter om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Uppgifterna ska komma från en trovärdig uppgiftslämnare. Försvarsmakten har beslutat att genomföra en underrättelseoperation i området. Insatsen pågår kring Kanholmsfjärden i Stockholms mellersta skärgård.

Läs mer: Maktspelet på Östersjön.

Personal som deltar i operationen kommer från Fjärde sjöstridsflottiljen, amfibieregementet, helikopterflottiljen och hemvärnet. DN:s utsända kunde på fredagskvällen se ett större militärt fartyg i Kanholmsfjärden samt ett par helikoptrar som flög ut från fastlandet mot området där operationen pågår. Personalen som deltar i operationen kommer från Fjärde sjöstridsflottiljen, amfibieregementet, helikopterflottiljen och hemvärnet.

Vid 22-tiden hade DN:s reporter Emma Löfgren och fotograf Thomas Karlsson tagit sig till Sandhamnsleden i närheten av Sandhamn. Där var flera militära fartyg i rörelse.

– Jag ser många olika båtar och fartyg, framför allt lanternor eftersom att det är väldigt mörkt. Flera av dem åker fram och tillbaka mellan varandra. Enligt kaptenen på vår båt brukar det aldrig vara så mycket fartyg på den här farleden så här dags och års, säger Emma Löfgren.

Kort därefter körs DN:s medarbetare bort från platsen av personer i en mindre båt.

Kommendör Jonas Wikström, Försvarsmaktens operationsledare, höll på fredagskvällen en presskonferens vid högkvarteret i Stockholm med anledning av verksamheten i skärgården. Han var förtegen om vilka bevis försvaret har för att den ska ha pågått.

– Jag vill inte gå in exakt på vilka bevis vi har. Vi har som sagt en trovärdig källa.

– Vi tar det på stort allvar, det är därför vi genomför den här operationen, säger Jonas Wikström.

Han tillägger att det i nuläget inte har gjorts några vapeninsatser och svarar på TT:s fråga om Försvarsmakten kommer att öka omfattningen på insatsen:

– Det får vi se efter den första analysen.

Jonas Wikström vill inte närmare gå in på vad exakt ”undervattensverksamhet” innebär.

– Det kan vara många olika saker. Men jag vill inte gå närmare in på vad av operativa skäl, säger han till TT.

Jonas Wikström vill inte specificera hur stor den nuvarande insatsen är men slår fast att flera hundra ”enheter” deltar i operationen. Han vill av operativa skäl inte gå in på i princip något annat än det som står i pressmeddelandet. På DN:s fråga om hur han ser på säkerhetsläget i Östersjön säger Wikström:

– Regeringen har konstaterat ett rejält försämrat säkerhetsläge i Östersjön.

Trots att Försvarsmakten säger att insatsområdet är vältrafikerat har det stora rederiet Viking Line inte fått någon information.

– Jag pratade just med befälhavaren som är på vårt fartyg i den farleden just nu. Han kände inte till något och hade inte fått någon information alls från Försvarsmakten. De borde gå ut med varningar till den kommersiella trafiken om det nu är på det viset, säger Joacim Westerlund, säkerhetsansvarig på rederiet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.