Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsmakten ökar beredskapen på Gotland

Två Jas Gripen-plan flögs över till Gotland i morse, för att underlätta luftbevakningen.
Två Jas Gripen-plan flögs över till Gotland i morse, för att underlätta luftbevakningen. Other: Sören Andersson/TT

Svenska försvaret förstärker den militära närvaron på Gotland. Orsaken är Rysslands beredskapsövning i närområdet. ”Två Jasplan flögs över i morse”, säger pressekreterare Philip Simon.

Försvarsmakten uppges följa utvecklingen i Ukraina mycket noggrant, men vill inte avslöja vilken typ av beredskap som finns på svenska förband, utan uppger bara att den hela tiden anpassas till händelseutvecklingen.

I förmiddags meddelade emellertid Försvarsmakten att man beslutat att höja beredskapen på Gotland, huvudsakligen på grund av Rysslands beredskapsövning i närområdet. 

”På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar”, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef, i ett skriftligt uttalande på Försvarsmaktens hemsida. 

Den senaste tiden har Ryssland övat i Karelen, nära finska gränsen, men på tisdagen blåste Ryssland av manövern, uppger Yle. Sverige har ändå beslutat om ökad beredskap eftersom ryska trupper fortfarande befinner sig i området.

– Övningen har pågått i luften, på marken och till sjöss i vissa delar av Östersjön. Det tar tid att avveckla en sådan här övning, säger Försvarsmaktens pressekreterare Philip Simon. 

I morse flögs två Jas Gripen-plan över till Gotland från fastlandet. Även tillhörande personal har stationerats på ön, oklart hur många.

– Syftet med att ställa planen på Gotland är att underlätta luftövervakningen. Det går snabbare att ta sig till bevakningsområdet. Dessutom behövs ett gäng personer för att serva planen, säger Philip Simon. 

Normalt sett finns inget annat än militärt försvar än hemvärnet på Gotland. Det är oklart om fler plan kommer att stärka upp närvaron, eller om även andra militära enheter kommer att placeras där.

– Inte i dagsläget, men vi följer händelseutvecklingen i närområdet. 

Högkvarteret har även ökat försvarets förmåga att följa upp den internationella verksamheten i närområdet genom dygnet runt-övervakning med marina enheter, sensorer och olika typer av radarsystem. Det uppges dock vara helt normalt vid större övningar i närområdet, samt när oförutsedda händelser inträffar runt om i världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.