Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsmakten: Vi reagerar inte på allting

Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer under måndagens presskonferens.
Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer under måndagens presskonferens. Foto: Leo Sellén / Scanpix
Under den presskonferens som Försvarsmakten höll på måndagseftermiddagen uttalade sig insatschef Anders Silwer på liknande sätt om de ryska flygövningarna nära svenskt luftrum som utrikesminister Carl Bildt tidigare gjorde under dagen.

– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting, sade Anders Silwer och tillade att Bildts uttalande om att han inte tar särskilt allvarligt på den ryska övningen är en allomfattande kommentar kring händelsen.

Silwer sade vidare att det inte är säkert att svenska plan skulle ha lyft även om de stått i beredskap:

– I 90 procent av fallen lyfter vi inte av medvetna val, man tittar på transpondrar vad det är för flygplan.

Generallöjtnant Anders Silwer sade att huvuddelen i Sveriges incidentberedskap är radarstationerna.

– Och så finns det jaktflygplan i beredskap. De flygplanen kan användas för att åka upp och titta på saker, de kan titta på havsytan, eller åka upp och identifiera flygplan eller i värsta fall avvisa ett flygplan som är på väg att kränka Sverige.

Om man lyfter med två svenska Jasplan, vad kan de sätta emot sex ryska?

- Din fråga får det nästan att framstå som att det var ett krig. Det är inte frågan om det. Det är inget hot mot Sverige, som både Försvarsmakten och regeringen sagt. Det man ser framför sig är att man åker upp och tittar på vilken flygplanstyp det är och helt enkelt markera närvaro – att vi finns här.

Vad har en incidentberedskap för betydelse när den inte finns där hela tiden?

– Det finns radarstationer 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, det är en del av incidentberedskapen. Flygplanen är egentligen bara ett annat verktyg. Om det till exempel skulle vara någon som flög över i det här fallet så kan man kontakta dem på radion, vi lever trots allt i 2013.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.