Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsmaktens-stulna-galten-fortsatt-forsvunnen/

Sverige

Försvarsmaktens stulna ”Galten” hittad

Bild 1 av 2 Två fordon stals från försvarets förråd i veckan, på fredagen återfanns ett av dem. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 2 av 2 Det andra fordonet som stals från Försvarsmakten tidigare i veckan har hittats i skogen utanför Sala.
Foto: Polisen

Det andra stulna militärfordonet ”Galten” har nu återfunnits. 

Ingen person har ännu kunnat gripas för stölden. 

– Det måste röra sig om minst två gärningsmän, men vilket motiv de haft är väldigt svårt att spekulera i, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt

Ett skyddsobjekt i Enköping utsattes för inbrott någon gång mellan tisdag och onsdag. På något vis hade ett okänt antal gärningsmän kunnat lämna platsen med två terrängbil 16, eller ”Galten” som fordonet kallas.

– Det måste röra sig om minst två gärningsmän, men vilket motiv de haft är väldigt svårt att spekulera i. Det är verkligen en ovanlig stöld, dels för att det är på militärt område, dels för vad det är som stulits, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Det ena fordonet hittades under torsdagen på en parkering i Tillberga, norr om Västerås och drygt 2,5 mil från brottsplatsen. Och det andra fordonet hittades omkring 4,5 mil norr om den första i Möklinta i Sala kommun på fredagen. 

– Det känns tryggt att fordonen nu kommit tillrätta. Polisens förundersökning fortsätter nu för att utvisa hur stölden gått till och förhoppningsvis hitta de som gjort detta. Försvarsmakten är fortsatt beredda att lämna stöd till polisen om de så begär, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av bilen och brottsplatsen, men kan inte säga något om säkrade spår.

– Det är för tidigt att säga något om resultaten från detta. Just nu går vi genom alla tips vi har fått från allmänheten sedan vi gick ut med nyheten i går. Människor har sett misstänkta fordon från Skåne i söder till Gävle i norr, säger förundersökningsledaren Per Sagström. 

Läs mer: Sju ton tunga fordon stals från Försvarsmakten

Ärendet rubriceras som grov stöld och förundersökningen leds tills vidare av polisen. Med hänvisning till att brottsplatsen är ett militärt skyddsobjekt vill varken polis eller Försvarsmakten lämna några närmare detaljer.