Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsministern angrips av sina egna

Försvarsminister Karin Enström.
Försvarsminister Karin Enström. Foto: Magnus Hallgren
Försvarsminister Karin Enström (M) får hård kritik från sina egna allianskamrater och från Socialdemokraterna för sina uttalanden i gårdagens DN. ”Jag förstår inte hur hon kan vara nöjd med läget. Vi måste få Försvarsmakten att fungera bättre än så här”, säger KD:s försvarstalesman Mikael Oscarsson.

I går sade försvarsministern i DN att hon är nöjd med att Sverige kan försvara en del av landet i en vecka mot ett militärt angrepp. Uttalandet väckte förvåning och kritik hos andra försvarspolitiker.

– Det finns inget riksdagsbeslut eller någon acceptans från riksdagen för att den nya insatsorganisationen ska kunna försvara en del av landet i en vecka. Jag är förvånad över att försvarsministern tycker att det här är tillräckligt. Regeringen säger ju att hela Sverige ska kunna försvaras, säger ordföranden i riksdagens försvarsutskott, Peter Hultqvist (S).

Han är också kritisk till att försvarsministern i DN:s intervju kommenterade Rysslands upprustningsplaner med att det är ett svårtolkat läge och att det finns motsatta tendenser.

– Ryssland ökar sin försvarsbudget från 2,9 procent av BNP till 3,9 procent av BNP på tre år. Lyckas man med detta är det en avsevärd ökning av militär förmåga. Det måste man se som en realitet, säger han.

Också Kristdemokraternas Mikael Oscarsson är kritisk till försvars­ministern på denna punkt.

– Ryssland gör en kraftfull upprustning och min slutsats är att vi befinner oss i en betydligt tuffare säkerhetspolitisk miljö än för bara några år sedan. Och då är det väldigt viktigt att vi har en försvarsmakt som fungerar.

I likhet med Centerpartiets försvarstalesman Staffan Danielsson vill han se en förutsättningslös utredning av vad ett Natomedlemskap skulle betyda för Sverige.

– Jag är missnöjd med att försvarsministern och Socialdemokraterna inte vill analysera Sveriges militära samarbeten, inklusive Nato. Vi är sårbara och beroende av militära samarbeten med andra länder. De två stora partierna tar på sig ett stort ansvar när de inte släpper fram en öppen analys, säger Staffan Danielsson.

Folkpartiets försvarstalesman Allan Widman tror att Sverige har kommit närmare ett Natomedlemskap sedan ÖB klartgjort att Sverige om fem år bara kan försvara en del av landet under en vecka.

– Ja, jag tycker att ÖB:s uttalanden har tydliggjort problematiken för många svenskar. Om vi känner att vi inte har resurser att försvara Sverige och ÖB ger uttryck för detta, då måste vi fundera på medlemskap i en militär allians. Och någon annan än Nato finns inte, säger han.

Sverigedemokraternas försvarstalesman Mikael Jansson är också han kritisk till Karin Enströms uttalande i gårdagens DN.

– Man frågar sig vilken del av Sverige det är som ska försvaras och vilka det är som skall överges, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.