Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsministern kritiserar ryska kärnvapenövningen mot Sverige

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg övade Ryssland anfall med kärnvapen mot Sverige 2013. Försvarsminister Peter Hultqvist motsäger inte uppgifterna utan kritiserar Rysslands övningar och tal om att sätta in kärnvapen.

– Jag har ingen anledning att säga emot Stoltenberg eller dementera hans uttalande, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

– Det pågår övningar med kärnvapen i vårt närområde. Kärnvapen är ju det yttersta av vapensystem. Kärnvapenaktivitet är något väldigt negativt, särskilt när det kopplas ihop med övningsverksamhet som kan uppfattas som aggressiv, säger Peter Hultqvist som pekar ut Putinregimen.

Den nya informationen kommer från försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Det är den första officiella bekräftelsen på att det som kallats ”ryska påsken” var simulerade kärnvapenanfall mot Sverige, som DN tidigare rapporterat.

Händelserna inträffade natten till långfredagen 2013 och väckte då stor uppmärksamhet. Orsaken var att den ryska flygstyrkan kunde agera ostört eftersom de svenska Gripenplanen stod kvar på marken då alla piloter fått ledigt.

Jens Stoltenberg är Natos högste företrädare. Han var vid händelsen 2013 norsk statsminister (S). Generalsekreteraren skriver i sin årsrapport för 2015:

”Under de senaste tre åren har Ryssland genomfört åtminstone 18 stora plötsliga beredskapsövningar, några som omfattat trupper på mer än 100.000 man. Dessa övningar innefattar simulerade attacker med kärnvapen mot Natoallierade (t ex under den ryska övningen Zapad) och mot partners (till exempel i mars 2013 simulerade attacker mot Sverige).”

Foto: AlamyFoto: Alamy

Enligt uppgifter som publicerades av Svenska Dagbladet 2013 var de ryska målen militära anläggningar i Stockholmsområdet och sydsverige. Men utrikesminister Carl Bildt (M) tonade i DN ner incidenten och sade att uppgifterna var grundlösa. Den uppfattningen har han även efter Natos rapport:

– Min kommentar nu är densamma som då, säger Carl Bildt.

Peter Hultqvist som då var ordförande i riksdagens försvarsutskott säger:

– Det var en väldigt utmanande händelse och den dåvarande regeringens sätt att hantera de här frågorna var under all kritik. Händelsen var en rejäl bekräftelse på den ökade ryska militära aktiviteten i vårt näromåde. Det är en utveckling som fortsatt, säger försvarsministern som understryker att detta även gäller kärnvapnen.

– Ryssland har ju från tid till annan markerat sitt kärnvapeninnehav i den internationella debatten. Det är ingen annan som använder den typen av retorik som jag uppfattat det, förutom Nordkorea. Det är definitivt inte bra att den typen av retorik förekommer från tid till annan.

Försvarsutskottets nuvarande ordförande Allan Widman (L) säger att Natos uppgifter bekräftar den bild han fick 2013.

– Redan när jag då tog del av rapporteringen och uppgifterna var intrycket att Ryssland övat ett anfall med kärnvapen mot mål i Sverige.

Den ryska flygstyrkan på långfredagsnatten

Den ryska flygstyrkan på långfredagsnatten 29 mars 2013 bestod av fyra strategiska bombplan Tupolev-22M-3 (Backfire C) eskorterade av två jaktplan Sukhoi-27 (Flanker). De simulerade angreppen skedde från internationellt luftrum över Gotska sjön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.