Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsministern: Mer provokativ bombflygning

Försvarsminister Peter Hultqvist kallar bombflygningen för ”mer provokativ”.
Försvarsminister Peter Hultqvist kallar bombflygningen för ”mer provokativ”. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den ryska bombflygningen mot Blekinge skedde enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) ”väldigt nära gränsen” vilket gör den ”mer provokativ”. Folkpartiledaren Jan Björklund kräver att Sverige stärker försvaret och går med i Nato.

Som DN avslöjade på söndagen flög två ryska bombplan på morgonen den 4 juli rakt mot Blekinge innan de i sista stund svängde undan utanför svenska gränsen. Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar:

– Först vill jag beklaga den stora olycka som drabbat Ryssland genom flygkatastrofen över Sinai. Det är en oerhört sorglig händelse, säger försvarsministern som sedan svarar:

– Vi ser generellt en ökad rysk övningsverksamhet, ökad underrättelseverksamhet och utökade ryska militära aktioner. Men även mot bakgrund av det mönstret kan jag konstatera att den här händelsen sticker ut, säger Peter Hultqvist och förklarar:

– Det som gör den här övningen mer provokativ än vi vanligtvis uppfattar dem är att ryssarna i det här fallet rör sig väldigt nära vår gräns, säger Peter Hultqvist som inte vill svara på varför det skedde:

– Vad som är orsaken till detta analyserar vi självfallet. Men den analys vi gör och de slutsatser vi drar är hemligt och sådant som jag inte kan tala om.

Folkpartiledaren Jan Björklund går längre än försvarsministern och säger till DN:

– Det ryssarna gör är väldigt provocerande. Att de gör en sådan här maktdemonstration under Almedalsveckan när säkerhetspolitiken och Nato-frågan diskuteras på Gotland gör det extra laddat, säger Jan Björklund.

Han understryker att riksdagens försvarsbeslut från i juni är otillräckligt. FP ville satsa mer pengar och hoppade av uppgörelsen som fem partier slöt. Försvaret måste stärkas, särskilt på Gotland, säger Björklund - med det räcker inte enligt honom:

– Sveriges säkerhet och trygghet skulle öka om vi blir fullvärdig medlem av Nato.

Men Nato-motståndarna hävdar tvärtom säkerhetsläget då skulle försämras?

– Fråga balterna om de ångrar att de gick med i NATO! Anser de att de skulle varit säkrare i dag om de stått utanför Nato? I dag är vi alla strandstater runt Östersjön där Ryssland härjar i havet, på havet och i luften och vill att vi ska vänja oss vid detta, svarar Jan Björklund och tillägger:

– Ryssarna lurar sig själva om de med sådana här övningar tror att de kan skrämma oss att inte gå med i Nato. Fler och fler får i stället upp ögonen för att Sverige borde gå med i Nato på grund av ryssarnas agerande,

Försvarsminister Peter Hultqvist har en annan uppfattning. Han understryker att försvaret genom riksdagens försvarsbeslut nu stärks. 2018 ska det finnas permanent militär närvaro på Gotland, en miljard anslås till detta. Inom kort ska det hållas en luftvärnsövning där.

– Den militära alliansfriheten ligger fast. Vilken säkerhetspolitisk doktrin vi har är vårt eget val och ingenting som Ryssland kan påverka, understryker Peter Hultqvist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.