Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarsministern: Rysk signalspanare nära kollision

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Pontus Lundahl / TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bekräftar för DN att det militärflygplan som på fredagen rörde sig i luftrummet mellan Malmö och Bornholm var ett ryskt signalspaningsplan. ”Svenska jaktflygplan gick upp och kunde identifiera planet som ett ryskt signalspaningsplan”, säger Hultqvist.

Försvaret vidarebefordrade informationen till flygkontrollen i området, vilket ledde till att piloterna i det passagerarplan som i samma skede lyfte från Kastrups flygplats kunde göra en undanmanöver. En kollision mellan de båda planen var hotande nära, men kunde avvärjas, uppger försvarsministern.

Förutom insatsen av de svenska Jas-planen lyfte även danska jaktflygplan, av typen F16, och hann upp planet och kunde identifiera det som ryskt.

Det ryska planet hade sin transponder avstängd, den utrustning som gör att luftfartskontrollen kan observera flygfarkosters position.

– Att flyga med avstängd transponder, som det ryska planet gjorde, är olämpligt, allvarligt och farligt. Det är ett direkt hot mot flygsäkerheten i det internationella luftrummet, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern var under lördagseftermiddagen i kontakt med Försvarsstaben om fredagens allvarliga incident.

– Stabens personal har här gjort en bra insats, visat upp ett taktiskt agerande då man signalerade till flygtrafikledningen i området om det ryska planets rörelser. Det ledde till att passagerarplanet ändrade kurs och en allvarlig olycka undveks, säger Peter Hultqvist.

Både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström informerades på lördagseftermiddagen av försvarsministern.

– Båda ser mycket allvarligt på det som skett.

Hultqvist understryker att det ryska planet aldrig var inne i varken svenskt eller danskt luftrum.

– Det är ingen kränkning, men det ryska agerandet är ändå mycket negativt, säger Peter Hultqvist.

Ulla Jacobson på UD press säger till DN att departementet ”avvaktar med information i fallet, för att skapa sig en helhetsbild innan åtgärder vidtas”.

Den tilltagande militära aktiviteten i Östersjöområdet har återkommande fått ledande politiker i de omgivande länderna att göra utspel. Ryssland pekas ut som ansvarigt för den stigande spänningen. Häromdagen gjorde polske försvarsministern Tomasz Siemoniak ett uttalande om att ryska flygvapnets intensiva aktivitet i Östersjöområdet under senaste veckan ”saknar motstycke”. Han menade vidare att Sverige varit mest utsatt för den närgångna verksamheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.