Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsministern varnar för desinformation

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att missvisande information sprids om Sveriges stora försvarsövning.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att missvisande information sprids om Sveriges stora försvarsövning. Other: Karl Melander

Det pågår rysk desinformation mot Sveriges stora försvarsövning Aurora som genomförs i höst. Varningen kommer från försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Övningen Aurora är den största svenska försvarsövningen på över 20 år. Den genomförs i september i södra Sverige och sammanfaller i tiden med Rysslands stormanöver Zapad (Väst) på andra sidan Östersjön.

Läs mer: Försvarsministern: Trump ändrar inte Sveriges band till Nato

– De genomför sin övning och vi vår. Och jag ser redan hur desinformationen omkring vår övning har börjat. Man säger att det är en Natoövning. Men det är ingen Natoövning. Vi har bjudit in de som deltar, slår Peter Hultqvist (S) fast.

I Aurora deltar alla svenska stridskrafter. Sverige är värdland för finska armé- och flygenheter samt hemvärnsförband från Natogrannarna Estland, Norge och Danmark. USA sänder marinsoldater och helikoptrar till Gotland samt fartyg och ubåtsjaktsflygplan. USA och Frankrike bidrar med var sitt luftvärnsbatteri.

– Det är viktigt att hålla ordning på realiteterna. Det här är en svensk övning som handlar om försvar av Sverige. Vi har inte några offensiva ambitioner att gå till attack mot någon annan och annektera land. Vi kommer att inbjuda internationella observatörer, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern talade tidigare i veckan inför Kungliga Örlogsmannasällskapet i Stockholm. Han nämnde inga konkreta exempel på rysk desinformation mot Aurora.

Det måste vara vår suveräna rätt att bedriva en sådan här övning utan att någon annan ska försöka att propagandistiskt sätta in den i något slags spänningshöjande scenario.

Däremot drog han paralleller till debatten inför Sveriges värdlandsavtal med Nato som antogs av riksdagen 2016. Då varnade Peter Hultqvist den 10 januari 2016 i en uppmärksammad DN-intervju för ryska försök till påverkan av den svenska debatten. Säpo bekräftade i DN den 1 maj 2016 att ryska agenter i Sverige motarbetade avtalet.

I Sverige har Aurora kritiserats av bland annat ”Kvinnor för fred” för att vara en krigsövning och försämra säkerhetsläget vid Östersjön.

– Här kommer vi säkert att få se desinformationsaktiviteter och påverkansoperationer utav olika slag där olika typer av aktörer kommer att dyka upp på arenan, varnade Peter Hultqvist.

Ministern tillbakavisade påståenden om att de inbjudna deltagarna skulle medföra kärnvapen och öka spänningen i Östersjöområdet.

– Det måste vara vår suveräna rätt att bedriva en sådan här övning utan att någon annan ska försöka att propagandistiskt sätta in den i något slags spänningshöjande scenario, sade försvarsministern.

Hultqvist underströk att Aurora är viktig för att kunna utvärdera vad som är bra och dåligt i det svenska försvaret, och detta ”är inget att hymla om”.

– Här har vi fått ihop en stor övning med alla ingredienser, så att den ska bli verkligt intressant att ta del av. Och vi ska inte vika undan en tum när någon håller på och kritiserar det här.

Fakta.Aurora

Försvarsmaktsövningen Aurora är den största militära övningen i Sverige på över 20 år. Samtliga stridskrafter ingår. Syftet är att bygga ett starkare försvar och öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.

Antal deltagare: 19 000 män och kvinnor från Försvarsmakten, 39 myndigheter samt förband och enheter från sex andra länder: Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge och USA.

Övningsperiod: September 2017

Övningsområde: I hela Sverige men främst i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Källa: Försvarsmakten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.