Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvarspolitiker kände inte till rysk kärnvapenövning mot Sverige

Allan Widman (L).
Allan Widman (L).

Svenska försvarspolitiker kände inte till att Ryssland övat kärnvapenanfall mot Sverige. Kritik framförs mot att de inte fick reda på detta inför riksdagens försvarsbeslut 2015.

I mars 2013 genomförde Ryssland simulerade kärnvapenattacker mot Sverige. Det slås fast av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i hans årsrapport för 2015, vilket DN rapporterat om. Men detta var en nyhet även för ledamöterna i riksdagens försvarsutskott.

– Det är ingenting som vi fått information om. Varför fick vi inte reda på det?, frågar sig Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson. Han är också ledamot av Försvarsberedningen. Det var beredningen som förberedde riksdagens försvarsbeslut 2015 vilket gäller åren 2016–2020.

– Det är A och O att försvarsberedningen vet vad som sker för att kunna besluta om vilket försvar vi behöver och hur mycket pengar som behövs. Det här är information som kunde varit avgörande inför försvarsbeslutet, kritiserar Mikael Oscarsson.

Det simulerade angreppet inträffade på långfredagsnatten 29 mars 2013 och kom att kallas ”ryska påsken”. Anfallsövningen avslöjades av Svenska Dagbladet som även angav att Ryssland övat mot mål i Sverige.

– Först fick vi läsa i tidningen om ryssarnas bombflygning mot Sverige. Och nu får vi tre år senare genom en offentlig rapport från Nato reda på att ryssarna övade kärnvapenangrepp. Vad visste Försvarsmakten och varför har vi inte fått den här informationen, kritiserar Mikael Oscarsson.

Även Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiker, intygar att varken utskottet eller beredningen inte fick någon information om det simulerade kärnvapenangreppet.

– Det fanns en allmän vilja från regeringen att tona ner betydelsen av den här incidenten och de signalerna uppfattades sannolikt av Försvarsmakten, säger Allan Widman.

Vid tillfället reagerade regeringen Reinfeldt och försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) mycket kraftigt på avslöjandet. Försvarsmakten startade en utredning om sekretessbrott och anmälde Svenska Dagbladet och Sverigets Television till Säpo för att ha skadat rikets säkerhet. Men publiceringarna friades helt och håller av Justitiekanslern.

– En förutsättning för Sveriges förmåga och vilja till försvar är ju att man så långt möjligt redovisar det säkerhetspolitiska läget, säger Allan Widman.

I likhet med försvarsminister Peter Hultqvist (S) ifrågasätter Widman inte Natos besked:

– Jag tror inte Natos generalsekreterare slår fast detta om han inte är alldeles säker. Han vet som norrman hur stor sprängkraft frågan har, säger Allan Widman.

Enligt Nato ingick de simulerade kärnvapenattackerna mot Sverige i ett större mönster under de senaste tre åren. Enligt Jens Stoltenberg syftar de många ryska övningarna till att ”maskera massiva förflyttningar av militära styrkor (februari 2014 före den illegala annekteringen av Krim) och till att hota Rysslands grannar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.