Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-22 12:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsutskottets-ordforande-anvand-forsvarets-helikoptrar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Försvarsutskottets ordförande: Använd försvarets helikoptrar

Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott.
Allan Widman, ordförande i riksdagens försvarsutskott. Foto: Alexander Mahmoud

Ordföranden i riksdagens försvarsutskott Allan Widman (L) kritiserar regeringen för att inte fler av försvarets helikoptrar kan sättas in mot skogsbränder. 

– Jag får väldigt många uppmaningar om att man måste satsa på förmågor för att släcka skogsbränder. Vi har ju sådana förmågor som med lite anpassning, lite planering och lite förberedelser skulle ge mycket bättre effekt i sådana här lägen, säger Allan Widman.

Som DN rapporterat har försvaret tio helikoptrar som kan sättas in i skogsbränder. Men endast två har satts in. 

– Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte kalla in personal från semestern, förklarade Försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson. 

– Man måste ha en mindre restriktiv hållning, säger Allan Widman, som anser att försvarets förankring hos svenska folket är viktig: 

– Den kan skadas när militära resurser inte används effektivt vid civila kriser.  

Tidigare användes Försvarsmaktens helikoptrar regelmässigt för olika räddningsuppdrag. Men i och med riksdagens försvarsbeslut 2004 skars försvaret ned. Endast militära uppgifter skulle vara ”dimensionsionerande”. Det innebar att helikopterstödet till det civila samhället ströks. 

– Så länge som man var tvungen att flyga sjuka patienter från skärgården och släcka skogsbränder så fungerade våra helikoptrar. Men när de skarpa uppgifterna försvann så gick förmågan ner, säger Allan Widman.

Beslutet från 2004 leder enligt Widman till ”idiotiska tolkningar”. 

– Jag har själv besökt F 21 i Luleå. Alla där vet att man måste släcka skogsbränder på somrarna. Men myndigheten får inte planera in personal för det, för då ”dimensionerar” man för bränder. Utan istället ska de dra in människor från semestern från fall till fall när det behövs. Om man inte ens planerar för en kris som inträffar varannan sommar, då går förmågan ner, säger Widman.

Allan Widman ingick i försvarsberedningen som 2014 ville luckra upp de begränsningar som infördes 2004. Beredningen skrev att ”det finns behov av att se över de rättsliga förutsättningarna för Försvarsmaktens stöd till samhället”. Enligt Widman har detta inte skett:

– Jag är ganska kritisk mot regeringen på den här punkten inte levererat vad en enig försvarsberedning var överens om 2014. Det borde ha skett en översyn av Försvarsmaktens möjligheter att anpassa sig till de kriser som dyker upp med viss regelbundenhet, säger Widman som tillägger:

– Det är slappt och sätter på sikt människoliv i fara. Samtidigt som vi inte brukar våra gemensamma resurser till det samlade samhällets bästa. 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarar på kritiken från Allan Widman och säger till DN: 

– Nu måste vi koncentrera oss på att lösa den akuta krisen med bränder. Det innebär bland annat att personal inom försvarsmakten avbryter sina semestrar för att hjälpa till. Försvarsmakten levererar nu helikoptrar, transportflygplan, fordon, flygsamordning, flygbränsle och insatser via hemvärnet. Vilka förändringar i resurser eller regler som ska ske får vi ta ställning till efter en utvärdering. Det är bättre att vara genomtänkt än att försöka utnyttja bränderna i valrörelsen. 

Vice ordförande Åsa Lindestam (S) har suttit i försvarsutskottet i 16 år och uppger att man i såväl utskottet som i Försvarsmaktsberedningen var enig om förändringen 2004.

Åsa Lindestam, vice ordförande i försvarsutskottet.
Åsa Lindestam, vice ordförande i försvarsutskottet. Foto: Alexander Mahmoud

– Vi var, som jag minns, eniga om att Försvarsmaktens budget ska användas till att försvara Sverige i krig. Det är andra som ska släcka bränder. Finns det en helikopter med besättning tillgänglig är det okej, men det ska inte vara dimensionerande för försvarsbudgeten, säger Lindestam.

De pågående skogsbränderna har fått henne villig att tänka om.

– Som läget är nu så skulle ju allt och alla behövas, så visst bör man se över detta.

Enligt Lindestam var man 2017 överens inom försvarsberedningen, om att inte dimensionera försvaret för släckning av skogsbränder.

– Allan Widman satt med i försvarsberedningen och kunde ha sagt något då. Jag gillar inte sådant här. Gör vi fel ska vi ändra, absolut. Men sitter man och tar beslut gemensamt måste man vara jättetydlig om man tycker något annat. Det är lätt att vara efterklok.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.