Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvunna-barnens-foraldrar-begars-haktade/

Sverige

Försvunna barnens föräldrar släpps

Rikslarm gick ut sedan en flicka i 10-årsåldern försvunnit från sitt hem i Västsverige. Flickan och hennes två syskon är placerade inom socialtjänsten och snart framkom att syskonen var saknade sedan mitten av sommaren.

Barnens föräldrar begärdes häktade misstänkta för människorov men har nu släppts. Mammans advokat uppger för DN att barnen har skickat en ljudfil till föräldrarna och att barnen berättar att de mår bra.

Storebror och storasyster saknas sedan juli, men polisen fick upp ögonen för de försvunna barnen först i fredags. Då hade deras lillsyster, en flicka i 10-årsåldern, varit försvunnen från sitt hem i flera dagar.

I torsdags utfärdade polisen ett rikslarm och barnen är nu internationellt eftersökta.

– Vi har inga uppgifter om var de befinner sig eller med vem, säger Anette Timm Preinfalk vid polisens grupp för grova brott i Fyrbodal.

Trots det säger hon att polisen inte fruktar för barnens liv.

– Vi har arbetat framåt och fått lite resultat. Det är nog ingen fara med dem. Vi tror inte att de far illa.

Två personer greps i slutet av förra veckan. De anhölls och begärdes på måndagen häktade, misstänkta för människorov och egenmäktighet med barn.

Av häktningsframställan framgår att det är barnens biologiska föräldrar som misstänks för brotten. Men tingsrätten valde på måndagen att släppa mamman och åklagaren drog tillbaka sin framställan mot pappan. 

Kvarstår misstankarna mot mamman sedan hon släpptes?

– Misstankarna kvarstår, antar jag. Vi får se hur åklagarmyndigheten kommer agera efter det här, säger mammans advokat Ferec Serce.

Han uppger också för DN att barnen i förra veckan skickade en ljudfil till föräldrarna och säger att även polisen ska ha fått ta del av ljudfilen.

– De är de två äldre syskonen som berättar att de saknat varandra. Att de inte orkade mer och att de hämtade sin lillasyster på boendet, säger Ferec Serce. 

Han säger också att varken han eller föräldrarna vet exakt var barnen befinner sig.

– De säger att de mår bra, men vill återförenas med sina föräldrar.

Hur ser mamman på misstankarna?

– Hon har från början förnekat att hon skulle vara inblandad i det hela. Föräldrarna var på semester när den lilla flickan avvek.

I början av juli blev de tre syskonen omhändertagna av socialtjänsten enligt lagen om vård av unga (LVU). I förvaltningsrättens dom står bland annat att socialtjänsten anser att föräldrarna utsatt barnen för en stark hedersrelaterad kontroll. Vidare att det finns anledning att frukta att deras utveckling skadas på grund att de riskerar att utsättas för fysiskt och psykiskt våld i hemmet.

I en färsk dom från kammarrätten motsätter sig barnens juridiska ombud att de skulle skiljas från sina föräldrar.

– Ja, det stämmer, jag motsatte mig det, sade det yngsta barnets advokat Robert Arrelid till DN i fredags. 

Han företrädde den yngsta flickan när hon omhändertogs av socialtjänsten, men vill inte kommentera ärendet eller barnens försvinnande.

Rättens bedömning grundar sig i stor utsträckning på vittnesmål från det äldsta syskonet, en flicka som i dag är 14 år gammal. Under domstolsförhandlingen tog hon tillbaka mycket av det hon sagt om föräldrarna. Förvaltningsrätten ansåg emellertid att hennes ursprungliga berättelse är tillförlitlig och konstaterar att den styrks av sådant som barnen tidigare har sagt till polis och socialtjänst.

Att polisen inte har intresserat sig för storasyskonens försvinnande förrän nu förklarar Anette Timm Preinfalk med att det i somras inte fanns någon misstanke om brott.

– De har varit efterlysta som försvunna personer, men det och brott ligger i olika rör hos oss, säger hon.

Borde man inte alltid misstänka brott när minderåriga försvinner?

– Det kan man tycka och det tycker vi är lite märkligt. När det gäller minderåriga som är placerade inom socialtjänsten så är det soc som är vårdnadshavare, men de får kanske själva utreda vad som har gått fel här.

Erik Nord, chef för polisområdet Storgöteborg, utesluter inte att ansvariga på socialtjänsten kan ha begått tjänstefel.

– Det kan finnas förklaringar, som till exempel att man har en dialog med föräldrar, så det är inte alltid säkert att det är någon som har gjort fel, men det kan vara så, säger han.

Läs mer om vad som händer i Göteborgsregionen. 

Tipsa DN:s nya redaktion i Göteborg: goteborg@dn.se