Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Försvunna svenskan – prisbelönt internationell journalist

Kim Wall.
Kim Wall. Foto: Tom Wall

Familjen till frilansjournalisten Kim Wall gick på lördagsförmiddagen ut med ett uttalande om hennes försvinnande.

– Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark, skriver hennes familj i ett uttalande till DN.

 

Kim Wall är försvunnen sedan en tur med uppfinnaren Peter Madsens ubåt på torsdagen. Madsen misstänks för att ha bragt henne om livet.

– Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen, skriver familjen i uttalandet.

30-åriga Kim Wall har rapporterat för stora internationella tidningar som New York Times, The Guardian, The Independent, Vice, South China Morning Post, The Atlantic och TIME. Hon har också jobbat för Pulitzer Center.

Hennes specialområden är sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor och hennes arbeten har översatts till flera språk.

– Kim är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete, skriver familjen.

Hon studerade internationella relationer vid London School of Economics och journalistik vid Columbia University i New York.

– Sedan dess har hon haft hela världen som sitt arbetsfält och rapporterat bland annat från Stilla havet, Afrika, Asien och USA. Hon är stationerad i New York och Peking, skriver familjen.

Förra året rapporterade hon om klimatförändringar och kärnvapentest på Marshallöarna och vann tyska Hanzel Mieth-priset för bästa digitala reportage.

Både danska och svenska polisen uppmanar alla som har sett henne eller ubåten efter det att den lade ut vid 19-tiden i torsdags att höra av sig. Kim Wall ska vid försvinnandet ha haft en orange långarmad blus och en svart-vit-blommig kjol.

Uttalandet från familjen har skickats till DN och andra medier. DN har varit i kontakt med Kim Walls familj, som har godkänt publicering av hennes namn och bild.

En gammal vän till Kim Wall som också är journalist säger till DN att hon är en väldigt inspirerande person.

– Kim är en nog en av de mest ambitiösa människor jag träffat, men hon har samtidigt en varm och ödmjuk personlighet. Hennes driv att sikta mot toppen i världen när det kommer till journalistiken är inspirerande. För oss som är i branschen är det ingen hemlighet att det är en tuff bransch att hanka sig fram i, och den är knappast enklare att navigera på det internationella planet. Men Kim har alltid känts närmast outtröttlig och konstant sökt nya utmaningar. Hennes meritlista talar för sig själv och hon är ändå bara i början av sin karriär, säger han.

Läs mer: Detta har hänt i ubåtsfallet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.