Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fort och fel för poliser

För en polis gick det för fort, och kan sluta med böter, för en annan gick det också för fort – men där hamnade böterna i hans egen ficka.

Poliser som inte följer lagen är tacksamma att skriva om. Och också lagens väktare kan ha problem med att följa de lagar som de är satta att bevaka.

I Danmark åtalades i dagarna en polis som såg sitt arbete som en möjlighet att förbättra sin privatekonomi. Och offren blev utländska fortkörare som ofta hade lika bråttom att komma därifrån som till poliskontrollen och därmed blev lätta byten för snabba pengar.

Enligt domstolen stoppade polisen och hans kollega minst 16 bilister mellan juni 2013 och februari 2014. Bilister som han lyckades kräva på sammanlagt 27.700 danska kronor i böter. En av dem en svensk som ensam fick betala 4.500 kronor innan han fick köra vidare.

Men kontanterna hamnade i polismannens egen ficka.

Som förklaring har mannen angett sin dåliga privatekonomi:

– Allting var ett helvete. Till slut kunde vi knappt betala hyran, sa han i rätten skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau som citeras av TT.

Men också på andra sidan bron finns det poliser som har svårt att hålla sig till lagen, skriver Smålandsposten. Den här gången rörde det sig om en polis ur Insatsstyrka Syd som tillsammans med kollegor i mitten av november befann sig i Växjö för att utbilda förhandlare.

När utbildningen var över tryckte polismannen gasen i botten och körde mot Malmö där han längs riksväg 25 fick sällskap av en civil trafikpolisbil sedan han blåst om den i 120 på en 100-väg.

Trafikpoliserna tog upp förföljandet och loggade en genomsnittshastighet på 121,9 kilometer i timmen längs en fyra kilometer lång sträcka innan man stoppade kollegorna.

Polismannen försvarar sig med att han ville tillbaka till Malmö på grund av det rådande läget efter attentaten i Paris och den förhöjda terrornivån i Sverige, skriver tidningen.

Polisen har nu åtalats för sin fortkörning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.