Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortfarande-oklar-identitet-for-mannen-pa-malmo-central/

Sverige

Mannens identitet på Malmö central klarlagd – från Italien

Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen som sa sig ha en bomb på Malmö central på måndagen är nu identifierad.

Mannen, som sköts av polis inne på stationen, är anhållen som misstänkt för grovt olaga hot. Väskorna han bar på innehöll inget farligt, berättade polisen på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Nu vet polisen vem personen är, han är medborgare i Italien, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr på pressträffen. 

Larmet om att en man uppträdde hotfullt på Malmö central kom vid 10-tiden på måndagen. Enligt vittnen hade mannen sagt att han bar på skjutvapen och sprängmedel i två väskor.

Vid det dramatiska ingripandet avlossade en polis flera skott mot mannen som träffades i båda benen. Han fördes med ambulans till sjukhus och anhölls senare som misstänkt för grovt olaga hot. 

Då mannen bar på flera id-handlingar kunde hans identitet till en början inte fastställas fullt ut. Men efter att Malmöpolisen samarbetat med andra länders polis har detta nu klarlagts. Mannen är en 44-årig italiensk medborgare som har bott och arbetat på ett företag i Malmö en tid.  

Andy Roberts säger att den hotfulle mannen ”inte mådde så bra”. Han vill inte gå in på vad det kan betyda utan säger att han överlämnar det till läkarna. Det har också tagits drogtester som ska analyseras.

Mannen vårdas fortfarande på sjukhus.

Det har inte framkommit något motiv till hans agerande, men polisen är säker på att han har agerat ensam. Mannen är inte känd av svensk polis sedan tidigare, men man inte vet om han är känd av andra europeiska polismyndigheter.

Trots mannens ovilja att samarbeta i utredningen beskriver polisen utredningsläget som ”gott”, och säger att man har många vittnen till händelsen.

Polisens bombgrupp sprängde de två väskorna som mannen bar på inne på Malmö centralstation. Analysen visar att det inte fanns något farligt utan endast mannens personliga tillhörigheter.

– I väskorna fanns inget som var farligt överhuvudtaget, inga sprängmedel, inga vapen, säger Andy Roberts.

Malmö har det senaste dygnet även drabbats av en dödskjutning, skottlossning, två explosioner och en bilbrand. Något som har tagit stora resurser i anspråk.

– På måndag får vi 40 nya polisanställda klara, det kommer att hjälpa till i det här arbetet. Som ni förstår är det en ansträngd situation för polisen och har varit under en tid, säger Erik Jansåker, chef för lokalpolisområde söder i Malmö.

Enlig Jansåker har det skett en kraftig nedgång i antalet skjutningar i Malmö under 2019. 

Läs mer: Man med misstänkt föremål sköts av polis på Malmö central