Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förtroendet för Annie Lööf ökar kraftigt

Foto: Alexander Mahmoud

Efter en lyckad valrörelse ökar förtroendet för Annie Lööf kraftigt. På några månader har centerledarens popularitet nästan fördubblats, visar DN/Ipsos.

– Det är något av ett genombrott för Annie Lööf, säger David Ahlin opinionschef på Ipsos.

För bara två år sedan var Annie Lööf hårt ansatt. Den uppslitande konflikten om Centerpartiets idéprogram och usla opinionssiffror gjorde att partiet framtid som riksdagsparti framstod som i allra högsta grad osäker.

Men hösten 2014 är läget ett annat. Centerpartiet gick framåt i Europaparlamentsvalet i maj och tappade sedan minst av de borgerliga partierna i riksdagsvalet. Med tanke på utgångsläget var det en klar framgång. Efter valet har Annie Lööf i Fredrik Reinfeldts frånvaro tagit plats och haft en framträdande roll i oppositionen.

Annie Lööfs lyckade år märks på hennes resultat i DN/Ipsos mätning av förtroendet för partiledarna. I juni hade hon det näst lägsta förtroendet i partiledarkretsen. Bara 18 procent uppgav att de hade ett stort eller mycket stort förtroende för centerledaren (listan på alla partiledare finns längst ned i artikeln).

Nu är samma siffra 33 procent.

– Annie Lööf har blivit en "comeback kid". Hon var uträknad men kom tillbaka. Hon ryckte upp partiet ur krisen och har vunnit respekt bland väljarna, säger David Ahlin.

Annie Lööf ökar både bland centerväljare och anhängare av övriga allianspartier.

– Förtroendet för Annie Lööf är uppe på samma nivåer som under Maud Olofssons partiledarskap, säger David Ahlin.

I ett slag har Annie Lööf gått förbi motståndarna Jonas Sjöstedt och Åsa Romson, men också alliansvännerna Göran Hägglund och Jan Björklund får se sig passerade. Plötsligt skuggar hon Gustav Fridolin, som är den tredje populäraste partiledaren.

Störst förtroende bland väljarna åtnjuter den avgående moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Förtroendet för honom stiger jämfört med juni med nio procentenheter till 58 procent. Det är den näst högsta noteringen under Fredrik Reinfeldts elva år som partiledare.

Påfallande i mätningen är att förtroendet för Fredrik Reinfeldt ökar kraftigt bland rödgröna väljare medan det ligger still bland alliansväljarna.

– Nu hör han till kretsen av tidigare statsministrar. Man kanske kan kalla det för en statsmannaeffekt. Jag tolkar resultatet som att hans beslut att avgå på valnatten möts av respekt och förståelse bland väljarna, säger David Ahlin.

Ytterligare två förändringar är statistiskt säkerställda. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för Jonas Sjöstedt (V) minskar med fyra procentenheter till från 28 till 24 procent.

Valets store vinnare Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson noterar ett ökat förtroende med fem procentenheter. Nu har 17 procent av väljarna ett stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren.

Här är hela listan:

Fredrik Reinfeldt (M)

Förtroendet växer efter avgången till hans nästa högsta nivå hittills. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Annie Lööf (C)

Fick sitt genombrott under årets två valrörelser. Är nu en av sitt partis största tillgångar.

Jan Björklund (FP)

Ifrågasatt som partiledare efter FP:s näst sämsta val någonsin. Hans personliga förtroende ligger däremot still.

Göran Hägglund (KD)

Leder riksdagens minsta parti. Har legat lågt efter valförlusten.

Stefan Löfven (S)

Har haft en tuff start som statsminister. Inga spår av den skakiga starten i förtroendet för Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt (V)

Tappar efter en stark ökning i föregående mätning. Har synts mycket efter valet. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Åsa Romson (MP)

Efter valet har språkrören gått med på ett antal svårsmälta kompromisser och utsatts för tuff granskning. Förtroendet ligger på samma nivå som tidigare.

Gustav Fridolin (MP)

Har länge varit ohotad som tredje populäraste partiledare. Skuggas nu av Annie Lööf.

Jimmie Åkesson (SD)

Valets stora vinnare tar ett kliv uppåt vad gäller förtroende. Ligger trots det på en klar bottenplats. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Så gjordes mätningen

Mätningen baseras på 2.049 telefonintervjuer med ett slumpmässigt representativt urval svenska medborgare 18 år eller äldre. Undersökningen genomfördes under perioden 9–21 oktober 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.