Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Förtroendet för Hamsten var förbrukat”

Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Foto: Lina Alriksson

Bengt Gerdin var den som redan förra våren i en extern utredning kom fram till att Paolo Macchiarini var skyldig till forskningsfusk. Han välkomnar beskedet om att KI:s rektor nu avgår.

Bengt Gerdin, professor emeritus vid kirurgiinstitutionen på Uppsala universitet, genomförde den externa utredningen som förra våren landade i att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk. Anders Hamsten med flera friade ändå och Gerdin har under den upprullade skandalen redan krävt rektorns avgång varför han tycker att Hamstens besked nu är ett logiskt val.

– Förtroendet för honom har försvunnit, han har blivit påkommen med osanning och just nu är han en belastning för Karolinska institutet. Men det är inte bara han som har gjort dumheter, säger Bengt Gerdin.

Han syftar i första hand på Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke som också deltog i KI:s beslut att fria Macchiarini från fuskanklagelserna. Därefter hoppas han på att rapporteringen får ett annat fokus.

– Det vore bra om det kunde gå över till presens och futurum. Det är först nu KI kan påbörja sin riktiga inre process. I grunden handlar detta om ett brott mot alla principer inom offentlig förvaltning som bland annat säger att man ska visa omsorg i alla beslut och förmodligen har de andra varit mycket mer insatta och mer ställningstagande i friandefrågan, säger Gerdin och understryker att han inte känner någon revanschism.

Han blev själv anmäld för jäv i sin roll som utredare, men påpekar att han inte haft någon publikation med KI på många år och han friades från jävsanklagelsen. Han känner heller inte Hamsten, men har upplevt honom vara en ärlig människa som fick den här historien i knäet och den blev honom övermäktig.

– Hamsten är högst ansvarig så det är rimligt att han går nu, men de andra har haft precis lika stor insyn i ärendet som han och måste ha förstått att de agerade mot bättre vetande. Carlstedt-Duke måste ha varit blind och det får man inte vara i en sådan här situation – det måste också ha sitt pris.

Carlstedt-Duke säger dock till DN att han inte tror att fler på KI kommer att lämna sina platser till förfogande med anledning av Macchiarini-skandalen.

– Vi har diskuterat den här frågan i ledningen och anser inte att det finns anledning för någon annan att avgå vid den här tidpunkten, säger Jan Carlstedt-Duke.

I en intervju med DN för två veckor sedan sade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, att hon hade ”förtroende fullt ut” för KI:s ledning.

Hon ville på lördagen inte låta sig intervjuas om att Anders Hamsten på DN Debatt konstaterar att förtroendet för honom som rektor för KI är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland KI:s medarbetare och studenter, och att han därför ställer sin plats till förfogande.

Helene Hellmark Knutssons pressekreterare, Maria Soläng, mejlar i stället ett skriftligt uttalande från ministern:

”Anders Hamsten tog kontakt med mig under fredagen och meddelade sitt beslut att begära sitt entledigande från sin anställning som rektor vid Karolinska institutet. Han har tagit beslutet att lämna rektorsposten utifrån omsorg för Karolinska institutets bästa. Jag respekterar hans beslut. Nu är det viktigt att Karolinska institutet fokuserar på att återupprätta sitt förtroende.”

Sten Heckscher leder den externa utredningen av KI-ledningens agerande. Han säger sig inte ha några synpunkter på att Anders Hamsten ställer sin plats till förfogande. 

– Jag ska varken tillstätta eller avsätta rektor. Jag ska göra en granskning. Frågan om hans plats är en fråga för konsistoriet (Karolinska institutets unversitetsstyrelse, red anm) och regeringen, säger Sten Heckscher. 

När ska din granskning vara klar?

– De vill att den ska vara klar så snart som möjligt. Men det går inte att säga när den är klar – vi har precis kommit igång. 

Läs mer: Amina Manzoor: Rätt beslut men frågan är om det räcker för att rädda KI:s anseende

Kjell Asplund, professor emeritus i medicin vid Umeå universitet, har av Karolinska universitetssjukhuset utsetts till extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären. 

– Jag har fått uppdraget att utreda vad som hänt på universitetssjukhussidan – den kliniska sidan – och jag tror att det vore oklokt av mig att kommentera detta. Det handlar ju om hur KI har hanterat det här. Jag tror inte att det vore bra om jag lade mig i den konflikten. 

Fördjupning. Paolo Macchiarini

Han charmade alla – sen rasade allt. Tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset fick strupar i plast inopererade av Paolo Macchiarini. Två dog. I dag utreds stjärnkirurgen för grovt vållande till annans död. Läs Björn af Kleens reportage: Stjärnkirurg - från fakta till fusk

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.