Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förtroendet för regeringen sviktar

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Henrik Montgomery / TT

Missnöjet med regeringen ökar kraftigt. Samtidigt är även opinionsstödet för en alliansregering svagt, visar DN/Ipsos oktobermätning.

– Trots ett ökat missnöje med regeringen lyckas Alliansen inte övertyga fler, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

I samband med oktobermätningen har DN/Ipsos undersökt stödet för regeringen. Sedan i mars, när den senaste mätningen genomfördes, har missnöjet med regeringen ökat kraftigt. Andelen som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb har ökat från 27 procent till 41 procent, en statistiskt signifikant ökning.

– Flyktingsituationens allvar och omfattning har blivit tydlig för fler väljare. Resultatet visar att rege ringens hantering av utmaningarna hittills inte har övertygat, säger David Ahlin

Andelen som tycker att regeringen gör ett bra jobb minskar inom felmarginalen med två procent enheter till 29 procent. Noterbart är att även många av Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare är tveksamma till regeringens arbete. Av S-väljarna tycker tre av tio väljare att regeringen varken gör ett bra eller dåligt jobb. Bland MP-väljarna tycker inte ens hälften att regeringen gör ett bra jobb.

– Det är få som är nöjda med regeringen och missnöjet finns på alla håll och kanter. Det avspeglar delvis att det är en regering med ett tunt parlamentariskt underlag, säger David Ahlin.

Samma mönster finns på allianssidan, där en tredjedel av FP- och C-väljarna inte tror att Alliansen varken skulle göra ett bättre eller sämre jobb. Av alla tillfrågade anser 39 procent att Alliansen skulle göra ett bättre jobb än regeringen.

När DN/Ipsos 2013 började mäta förtroendet för regeringen och oppositionen var stödet för båda sidor betydligt högre än i dag.

– Sammantaget tolkar jag mätningen som att det finns en frustration över ett låst parlamentariskt läge och över att ha en regering som har ett så svagt stöd i riksdagen. Alliansen verkar inte heller vara svaret på vad väljarna efterfrågar, säger David Ahlin.

Politiken i Sverige har de senaste veckorna varit sällsynt händelserik. En dramatisk fredagskväll i oktober föll Decemberöverenskommelsen och under några dagar talades det på nytt om att Sverige kunde stå inför ett extra val. I stället satte sig sju av riksdagspartierna i förhandlingar om migrations- och integrationspolitiken.

Resultatet blev att sex partier gjorde upp i den kanske största blocköverskridande överenskommelsen sedan 1990-talet.

Om det har stormat rejält i politiken så har det varit desto lugnare i opinionen.

De senaste veckornas händelser har, åtminstone i det korta perspektivet, inte resulterat i några som helst väljarströmmar. Ställningen mellan blocken är stabilt, med en knapp ledning för den rödgröna sidan, 40,9 mot 38,7 procent för Alliansen.

– Efter sommaren är det påfallande stabilt trots en turbulent period. Decemberöverenskommelsen har fallit och flyktingkrisen har tagit över samhällsdebatten totalt. Men det verkar inte skapa några större rörelser mellan riksdagspartierna, säger David Ahlin.

Hela DN/Ipsos oktobermätning genomfördes efter att Kristdemokraternas riksting beslutade sig för att lämna DÖ, vilket ledde till att övriga borgerliga partier följde efter. Men KD:s mer offensiva framtoning har inte gjort några omedelbara avtryck i opinionen. Partiet ligger med ett stöd på 3,3 procent kvar på den låga nivå där man parkerat hela året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.