Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Förtroendet för svensk terrorkamp står på spel”

Sveriges hittills enda brottsmisstänkta terrorresenär ställs på tisdag åter inför rätta. Om även hovrätten väljer att fria den 25-årige mannen riskerar förtroendet för den svenska terrorbekämpningen att skadas, menar terrorforskare.

Det var den 12 april i år som 25-åringen flög från Sverige med en enkel biljett till Istanbul i Turkiet. I hans handbagage låg en skottsäker väst, en kamouflagefärgad uniform, knäskydd, tjocka handskar och en koranbok. På sin Samsung-mobil hade mannen färska Google-sökningar på terrororganisationen Jabhat al-Nusra.

Tolv dagar tidigare hade Sverige infört den nya lag som förbjuder så kallade terrorresor.

Ändå hade mannen – en straffad före detta gängmedlem – utan problem kunnat passera säkerhetskontrollen på landets största flygplats, Arlanda.

Foto:

I stället var det först framme i Turkiet som 25-åringens packning och enkelbiljett väckte frågor. Myndigheterna tog in honom till förhör över natten, fick veta att han var på väg till Syrien och klassade honom som förmodad terrorkrigare. Svenska säkerhetspolisen kontaktades och 25-åringen sattes på ett plan tillbaka hit.

Detta är sakläget i detta unika mål, där ett fängelsestraff i högst två år står på spel. Inför tisdagens förhandling i hovrätten är åklagare Agnetha Hilding Qvarnström den som har mest att bevisa. Attunda tingsrätt valde nämligen i somras att fria 25-åringen och sedan dess har mannen varit på fri fot.

– Det är alltid lite svårt första gången en ny lag prövas, men jag är mycket nöjd om han fälls till ansvar denna gång, säger åklagaren och menar att det är uppenbart att mannen skulle ansluta sig till Jabhat al-Nusras terrorkrig i Syrien.

Absolut inte, kontrar advokat Henrik Olsson-Lilja.

– Det finns inga bevis för att min klient haft de här avsikterna. Man kan inte döma någon för vilka tankar man tror att en person gått omkring med, säger advokaten till DN.

Bekanta till 25-åringen har vittnat om att mannen tänkte ”göra jihad” och bli martyr, men detta avfärdas alltså av försvaret. I själva verket hade 25-åringen, enligt egen uppgift, bara tänkt hjälpa Jabhat al-Nusra med ”humanitärt arbete”. Kanske genom att undervisa syrier i engelska, kanske genom att leka med barn och få dem att tänka på annat än krig.

Inför hovrättsförhandlingen har Agnetha Hilding Qvarnström utökat bevisningen. Säkerhetspolisens terrorexpert Lari Nyroos ska vittna om Jabhat al-Nusras rekryteringsmetoder och en jihadistisk propagandafilm ska spelas upp.

– Det förändrar inte bevisläget. Det finns fortfarande bara antaganden om vad man tror om min klients avsikter, kommenterar advokat Henrik Olsson-Lilja, som inte vet någonting om hur mannen lever i  dag.

– Nej, jag har inga detaljer om hans liv sedan förhandlingen i tingsrätten.

Flera terrorforskare följer målet och menar att utgången kan få betydelse för hur omvärlden ser på Sveriges förmåga att hantera misstänkta terrorister.

– De som sysslar med terrorbekämpning i Europa skulle nog tycka att ett friande vore olyckligt. Sverige sticker redan ut genom att vi inte lyckats lagföra våra många terrorresenärer på samma sätt som i våra grannländer. Och när individerna inte sätts i fängelse måste Säpo lägga mycket tid på att bevaka dem ute i samhället, säger Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

Magnus Norell, som är knuten till bland annat The Washington institute for Near East policy, är ännu mer bekymrad:

– Det internationella förtroendet för Sverige är redan lågt, man tycker att vi fumlar och famlar när det gäller de här resenärerna. En friande dom blir ett avskräckande exempel för utlandet.

Det faktum att inga ytterligare personer har gripits med stöd av den nya lagstiftningen tyder, enligt Magnus Norell, på att Säpo och åklagarna antingen inte prioriterar brottsligheten eller inte bedömer att lagstiftningen är praktiskt användbar. Enligt vad DN erfar har ett tiotal förmodade IS-resenärer lämnat Sverige sedan den 1 april och flera av dessa har, liksom 25-åringen, återvänt efter att ha blivit deporterade av Turkiet.

– När man inte agerar från svensk sida blir signalen tyvärr att det är okej att åka ner, säger Magnus Norell.

Fakta. Terrorresa kan ge två års fängelse
  • Sedan den 1 april i år är det straffbart att åka utomlands i syfte att delta i terrorverksamhet. Lagen gäller den som ”reser eller påbörjar en resa till ett annat land än det land där personen är medborgare om avsikten är att begå eller förbereda eller att ge eller ta emot utbildning avseende bland annat terroristbrott”. Maxstraffet är fängelse i två år.
  • Lagen har lämnat ett kryphål för dem som stöder terrorgrupper med till exempel sjukvård, transporter eller annat icke-våldsarbete. Regeringen har nu föreslagit en skärpning som ska omfatta även detta.
  • Flera remissinstanser, däribland Säpo, har ställt sig negativa till en utvidgning av lagen. I Säpos fall bottnar detta i en oro för försämrade möjligheter att få hjälp av Försvarets radioanstalt, som inte har rätt att dela med sig av spaningsinformation till pågående förundersökningar.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.