Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Förtroendet minskar för partiledarna

Foto: Maja Suslin / Scanpix
Med fem månader kvar till valet rasar förtroendet för partiledarna i riksdagen, visar en ny Sifo-mätning. Och bara 28 procent har stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin. Historiskt ovanligt, konstaterar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

S-ledaren Sahlin tappar därmed 6 procentenheter jämfört med den förra mätningen från december.

Partiets väljare brukar stödja ledaren, och det är därför lättare att klara sig bra i olika förtroendemätningar för den som företräder ett stort parti.

- Mona Sahlins förtroendesiffror är historiskt väldigt ovanliga. Jag kan inte på rak arm säga om det finns en motsvarighet i svensk politik, men det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Ulf Bjereld, som är medlem i socialdemokratiska Broderskapsrörelsen.

Och består det låga förtroende för Sahlin kan det bli svårt för henne att sitta kvar som partiledare — om de rödgröna förlorar valet och om Socialdemokraterna gör ett dåligt val.

- Men i sista hand är det regeringsmakten som räknas, säger han.

Samtidigt tror Bjereld att trenden vänder:

- Det kan knappast bli så mycket sämre.

Enligt Sifo-mätningen, beställd av Aftonbladet, tappar partiledarna i förtroende bland väljarna. Bland dem som tappar mest finns moderatledaren Fredrik Reinfeldt: andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom landar på 56 procent, minus 7 procentenheter.

Reinfeldts popularitet bygger enligt Bjereld på två viktiga faktorer:

- För det första att han för första gången i svensk modern historia lyckats hålla i hop en borgerlig regering. Och det andra är ju den finansiella krisen som ändå regeringen Reinfeldt lyckades hantera på ett sådant sätt att det inte innebar allt för stora politiska slitningar internt.

MP-språkröret Maria Wetterstrand får också höga siffror i mätningen: 51 procent av väljarna säger sig ha stort eller mycket stort förtroende för henne.

Bjereld tror att fler förknippar Miljöpartiet med Maria Wetterstrand än med språkrörskollegan Peter Eriksson, som får respektabla 32 procent:

- Hon har en vassare profil och hon är mer synlig.

Men Wetterstrands "mediala smekmånad" kan dock komma att ta slut i och med en tuffare granskning av partiet.

- Men än så länge rider hon på vågen, säger Bjereld.

Fakta: Aftonbladets Sifo-mätning

Andel svarande (procent) som hade stort eller mycket stort förtroende.
Partiledare (parti) Förtroende: Förändring jämfört med decembermätningen:

Fredrik Reinfeldt (M) 56 —7
Maria Wetterstrand (MP) 51 Ny
Maud Olofsson (C) 34 —3
Peter Eriksson (MP) 32 Ny
Mona Sahlin (S) 28 —6
Jan Björklund (FP) 28 —8
Göran Hägglund (KD) 25 —7
Lars Ohly (V) 21 —2

Tidigare mättes Miljöpartiets språkrör tillsammans. I fjol hade 52 procent av de svarande stort eller mycket stort förtroende till dem. I årets mätning särredovisas de.

981 personer deltog i telefonintervjuerna som genomfördes mellan 22 och 25 mars.

Källa: Aftonbladet (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.