Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fortsatt arbete på haveriplatsen i fjällen

Polis, haverikommission, militär och räddningstjänst har återupptagit arbetet med att söka svar på vad som orsakade flygplansolyckan i norra Lapplandsfjällen, där två personer med all sannolikhet omkom.

Flygplanet, en Canadair CRJ 200, kraschade på en fjällplatå mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen natten till fredagen. Det var på väg med post från Oslo till Tromsø när det sände mayday.

Polis och fjällräddare tog sig till haveriplatsen under fredagen, men gav på eftermiddagen upp hoppet om att hitta någon överlevande. I dag lördag återupptogs arbetet på plats, med inriktning att hitta kvarlevor och svar på hur olyckan kunde ske.

– Vi har hunnit flyga ut både folk och utrustning för att börja jobba igen, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

De som deltar i arbetet har sin bas i Ritsem, tre mil bort, där vägen slutar.

– Eftersom det är öppet vatten på Akkajaure tar det för lång tid att ta sig ut med skoter, så därför använder vi helikopter, förklarar Maria Jakobsson.

Förutom polis finns ett par personer från arméns bergspluton, räddningstjänst och haverikommissionen på plats. Förhållandena är lite bättre än under gårdagen – temperaturen stigit från cirka minus 30 till runt 20 minusgrader.

De två piloter som saknas beskrivs av flygbolaget som mycket erfarna och vana vid rutten och flygplanstypen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.