Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-besoksforbud-pa-aldreboenden/

Sverige

Fortsatt besöksförbud på äldreboenden

Besöksförbud på Kampemetet äldreboende i Stockholm.
Besöksförbud på Kampemetet äldreboende i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer ligger besöksförbudet på äldreboenden fast. Frågan är om de kommer att påverka råden för undantag – som Socialstyrelsen just nu ser över. 

Enligt Greger Bengtsson på SKR behöver flera saker redas ut. 

– Om vi inte gör det riskerar vi att få in mer smitta på äldreboenden.

Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen nya riktlinjer för personer som bevisligen, genom ett korrekt utfört test, har utvecklat antikroppar mot nya coronaviruset. De innebär att personer i riskgrupper kan leva som resten av befolkningen om de har antikroppar. Samtidigt får andra personer träffa riskgrupper om de har utvecklat antikroppar.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att man fortfarande måste förhålla sig till reglerna på äldreboenden.

– Men om det tillåts på äldreboendet ser vi att det är möjligt att träffa någon i en riskgrupp om man har påvisade antikroppar.

Beskedet innebär alltså ingen förändring vad gäller det rådande besöksförbudet på äldreboenden, uppger socialminister Lena Hallengrens stab.  

”Besöksförbudet gäller fortfarande nationellt, men varje verksamhet kan ju göra undantag i enskilda fall (precis som tidigare). Så huruvida resultat från antikroppstester påverkar om man som boende får ta emot besökare eller som närstående göra besök på ett boende är upp till varje verksamhetschef”, skriver Lena Hallengrens pressekreterare Jasmina Sofic i ett sms.

Socialstyrelsen håller just nu på och ser över sina allmänna råd för hur äldreboenden ska resonera kring undantag mot besöksförbudet. Som situationen är nu kan verksamhetsansvariga godkänna undantag i enskilda fall, om det finns särskilda omständigheter och om risken för smittspridning är liten.

”Som nämnt har vi dock ett pågående uppdrag att utveckla stödet för hur bedömningen av undantag kan göras från förbudet mot besök, det uppdraget kommer redovisas senast 15 juli”, skriver Unni Björklund, jurist på Socialstyrelsen i ett mejl.

Förslaget är nu ute på remiss hos olika instanser. 

Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorgen på Sveriges kommuner och regioner (SKR), säger att de ska svara på remissen i veckan. Han vet ännu inte om Folkhälsomyndighetens senaste besked påverkar deras inställning i frågan.

– Det vet vi inte riktigt än, säger han.

Enligt SKR finns det två saker som behöver redas ut. Den ena är hur man säkert kan veta att en person har antikroppar. Den andra är hur man ska undvika att personer för in smitta på äldreboenden, även om de själva har utvecklat antikroppar. 

– Jag räknar med att både vi och andra kommer att lyfta de här frågorna, om vi inte gör det riskerar vi att få in mer smitta på äldreboenden.

Läs mer: 

Nya riktlinjer: Det gäller för personer med antikroppar

Amina Manzoor: Viktiga resultat, men de måste tolkas med försiktighet

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt