Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-fara-efter-skredet-utanfor-kungalv-allmanheten-varnas-for-omradet/

Sverige

Fortsatt fara efter skredet utanför Kungälv – allmänheten varnas för området

00:46. Området runt skredet i Lökeberg utanför Kungälv är fortfarande instabilt. Platsen har på torsdagen undersökts på nytt av räddningstjänsten och SGI (Statens geotekniska institut).

Jorden rör sig fortfarande i kustområdet utanför Lökeberg i Kungälv och allmänheten varnas för att vistas där. 

Efter onsdagens stora skred har vägbanan fått nya sprickor och det finns risk att träd dras med när leran flyttar på sig

Gräsmattan ligger fortfarande kvar på den landyta som sjönk när skredet i Lökeberg gick på onsdagsförmiddagen. Jorden pressades ut under en liten asfalterad strandväg och sen vidare ut i havet.

Och området har inte stabiliserat sig än. Under natten uppstod nya sprickor i vägbanan och det avspärrade området vid havet utanför Kungälv utvidgades till att omfatta 500 meter längs med stranden, och därifrån sträcka sig 500 meter upp i bergen. Två fastigheter ligger innanför avspärrningen, bland annat den som drabbades direkt av skredet. 

Ägaren där rev nyligen sitt gamla hus för att bygga nytt. Under tiden tjänar en liten strandstuga som bostad. De enda som var hemma där när skredet gick var ägarens två hundar. De räddades snabbt från platsen och det kommer att dröja innan någon kan återvända. 

Ett stort område har spärrats av. Foto: Adam Ihse/TT

Under torsdagen var infarten bevakad av säkerhetsvakter och bara personal från Statens geotekniska institut (SGI) samt räddningstjänsten fick passera. Men inte heller de rörde sig nära det akuta skredområdet.

– Det är för farligt, eftersom marken inte har stabiliserat sig än, säger räddningsledare Fredrik Johansson till DN.

Allmänheten uppmanas hålla sig undan från platsen. Foto: Tomas Ohlsson

Statens geotekniska institut har hjälpt räddningstjänsten att säkra avspärrningarna runt området, bland annat med tanke på fallande träd. 

– Vi vädjar till kringboende att respektera avspärrningarna. Det läge som råder nu kommer att hålla i sig åtminstone till på fredagen, säger Karin Odén, geotekniker på SGI. Myndigheten har också fotograferat området med hjälp av drönare.

Har ni någon teori om vad som kan ha orsakat skredet?

– Nej, det är för tidigt att säga.

 

Karin Odén, geotekniker på SGI, är på plats vid skredområdet och bistår räddningstjänsten . Foto: Foto: SGI

Det var ett ovanligt stort skred som inträffade i Lökeberg enligt SGI, och dessutom speciellt eftersom det var vid havet. De flesta jordskreden i Västra Götaland sker längs med Göta Älv och området är noggrant kartlagt eftersom klimatförändringarna väntas öka skredrisken. 

Läs mer: Göta älv är Sveriges mest skredkänsliga område 

De boende i Lökeberg har däremot aldrig tänkt på sin trakt som särskilt riskabel. 

– Det heter ju Löke-berg. Nästan alla husen här är byggda på berget, säger David Stridh som bor lite längre inåt land. Han är inte alls orolig för nya ras för egen del, men lider med dem som nu blivit bostadslösa.

Det planerade nybygget prövades för ganska exakt ett år sedan med hänsyn till strandskyddet. Enligt Bygglovsenheten i Kungälvs kommun var det nya huset inte mer störande än det gamla, och bedömdes inte påverka varken djur- eller växtliv.