Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-fn-utredning-om-hammarskjolds-dod/

Sverige

Fortsatt FN-utredning om Hammarskjölds död

Foto: Universal History Archive/UIG/REX

Dag Hammarskjölds död 1961 omgärdas fortfarande av frågetecken. Nu har FN:s generalförsamling beslutat att utredningen om flygkraschen som tog den svenske FN-chefens liv ska fortsätta.

TT-AFP Text

FN:s generalförsamling antog på fredagen en resolution om en förlängning av utredningen av Dag Hammarskjölds död 1961. Förslaget, som initierats av Sverige och stöttades av över 100 länder, antogs i enighet och utan omröstning.

Hammarskjöld miste livet i en flygkrasch 1961 då han flög över Nordrhodesia, nuvarande Zambia, för att i egenskap av FN:s generalsekreterare försöka mäkla fred mellan stridande parter under Kongokrisen.

Resolutionen tar fasta på slutsatsen i den tanzaniske advokaten Mohamed Chande Othmans tidigare utredning om Hammarskjölds död, att det ”förefaller sannolikt att en attack eller ett hot utifrån kan ha orsakat kraschen”.

Othman har på generalförsamlingens uppdrag ägnat flera år åt att utreda kraschen och Sverige förordar i resolutionen att han får fortsatt förtroende.

I sin slutrapport, som publicerades i början av oktober, skrev Othman att han har fått tillgång till fotografier som visar metallbitar med hål i – möjliga delar från flygplansvraket – som inte har förekommit i tidigare haveriutredningar. Othman efterlyste samtidigt ökad samarbetsvilja från FN-länder i regionen, vilka uppmanades offentliggöra eventuellt hemligstämplat underrättelsematerial som kan kasta nytt ljus över omständigheterna kring kraschen.

Redan när Othman lämnade sin slutrapport slog FN:s nuvarande generalsekreterare, António Guterres, fast att utredningen om föregångarens död borde fortsätta.

”Generalsekreteraren vill betona att han är fast besluten att göra allt för att stötta sökandet efter sanningen. Det är vi skyldiga Dag Hammarskjöld och den delegation som reste med honom”, hette det i ett uttalande från Guterres kansli.

Läs mer: Sverige vill gå vidare för att lösa gåtan Hammarskjöld