Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fortsatt kaos i tågtrafiken

Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Det är fortsatt stora störningar i Stockholms T-bana, trängsel på pendeltåg, bussbrist och kraftigt reducerad trafik hos SJ. Problemen kan bestå veckan ut, enligt Banverket.

- Jag har inga nya bedömningar att dela med mig av, vi får helt enkelt räkna med problem under resten av veckan, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Banverket.

I norra Sverige går tågen i dag, men räkna med förseningar. Den stränga kylan gör att växlarna kan frysa.

I Stockholm rullar det på men med reducerad trafik. Sträckan Hallsberg—Västra stambanan går med minskad trafik och det är enkelspårsdrift mellan Hallsberg och Örebro. Mot Motala och Mjölby går inga tåg alls från Hallsberg.

Inga tågbanor är helt avstängda i Östergötland men det är problem i trafiken mellan Norrköping och Linköping.

I Göteborg går trafiken med minskad kapacitet. Bohusbanan är dock stängd mellan Munkedal och Strömstad. Även Norge/Vänernbanan är helt avstängd.

I Skåne är det inga problem söder om Alvesta men X 2000 mellan Malmö och Stockholm går med begränsad trafik.

En av de två rangerbangårdar för godstrafik som varit avstängda beräknas öppna delvis under eftermiddagen.

Han kan heller inte svara på hur länge Banverket kan hålla sin höga beredskap, där stora delar av personalstyrkan är ute på banorna och hackar is.

Men kanske kan man ändå skönja ljuset i tunneln, om än svagt.

- Det borde bli bättre framöver med tanke på att SMHI lovar mindre snö, säger Clas Lundstedt.

Om allt går som planerat skulle sträckan mellan Stockholm–Göteborg kunna öppnas under tisdagen, men trafiken kommer att vara reducerad och förseningar är att vänta.

Målsättningen är att trafiken Hallsberg–Örebro ska kunna öppnas senare under tisdagen, medan Hallsberg–Mjölby ska stå som nästa i tur för arbetslagen.

SMHI:s klass-1-varning för delar av södra Sverige höll i sig och uppdaterades på tisdagmorgonen. Varningen innebär att det finns "vissa risker för allmänheten" och att det kan bli störningar i en del samhällsfunktioner.

Stina Sjöström, jourhavande meteorolog på SMHI, tror inte att det nya snöfallet kommer att orsaka ytterligare problem för tågtrafiken.

– Den fick nog sin värsta portion i helgen, säger hon.

Men Skånetrafiken varnar för förseningar i både buss- och tågtrafik på sin hemsida.

I Stockholms tunnelbana väntas fortsatt stora störningar. Huvuddelen av trafiken ovan jord kommer att vara inställd under morgonen och förmiddagen. I stället sätts bussar in "i den mån det går", enligt Storstockholms lokaltrafik (SL).

SL har i dag förstärkt antalet ersättningsbussar i Stockholm med 30—40 bussar och hoppas att det ska lätta på trycket under morgonrusningen. Det betyder att det nu sammanlagt rullar 200 bussar som ska avlasta tunnelbanan.

Tunnelbanan går liksom i går enbart under jord. För lokalbanorna som Roslagsbanan, Nockebybanan, Tvärbanan och Lidingöbanan är situationen oförändrad och de går som vanligt, Saltsjöbanan liksom i går enbart med halvtimmes trafik.

Pendeltågen ska gå med 15-minuters trafik. Det stora problemet är fortfarande tunnelbanan.

- Nu tar vi det timme för timme. Vi släpper på trafiken i den mån och i den takt vi bedömer att det kan göras på ett säkert sätt, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Möten är inplanerade under hela dagen där SL kommer att utvärdera situationen. Efter ett möte klockan 17 hoppas Jesper Pettersson att mer information om morgondagens trafik kan lämnas.

SL hoppas också ha löst problem på Saltsjöbanan så att trafiken där ska kunna gå som vanligt under tisdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.