Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 04:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-lararbrist-infor-skolstarten/

Sverige

Fortsatt lärarbrist inför skolstarten

Foto: Magnus Hallgren

Med skolstarten runt hörnet larmar många kommuner om lärarbrist, rapporterar Ekot.

TT Text

I en enkät som radion skickat ut uppger 113 kommuner, drygt hälften av de 202 som svarat, att lärarbristen i den kommunala grundskolan är ett stort problem. Flera som uppger att situationen just nu inte är problematisk tror att den kommer att bli det om några år, enligt Ekot.

– Vi pratar om att vi ska ha en likvärdig skola, alla elever ska ha rätt till samma utbildning. Likvärdighet blir det ju inte eftersom vi inte har behörig personal på alla våra enheter, säger Eva Winarve-Westerholm, för- och grundskolechef i Hedemora kommun, till radion.

Däremot är det få kommuner som upplever att situationen blivit sämre, jämfört med tidigare år. 17 kommuner ser en försämring, mot 56 kommuner som upplever en bättre situation i år.

Ämnen i den här artikeln:

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt