Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fortsatt poppis att byta efternamn

Det kostar visserligen en slant, men det tycks det vara värt. Svenskarna sätter åter rekord i att byta efternamn.

Dockhjärta och Drakblod. Sågare och Silverskägg. Lovestjärna och Lovefall.

Det är bara en handfull av de nybildade efternamn som kungjorts i år. När Patent– och registreringsverket (PRV) dagarna före nyårsafton räknar samman alla ansökningar blir summan 7 740.
– Det får väl ses som ett mellanår, men blev rekord i år igen. Vi tar ju en avgift, och någon kanske har dragit sig för den. Men trots de bistra tiderna vill folk byta namn, säger Jan Ekengren, enhetschef vid PRV.

Avgiften har hittills legat på 1 500 kronor, men höjs vid årsskiftet till 1 800. Att byta förnamn kostar från årsskiftet 1 000 kronor.
– Det var någon som sade att det inte kostar mer än ett par jeans, och så kan man ju se det, säger Jan Ekengren.

Vanligast är att ta sig ett redan befintligt efternamn – kanske ett gammalt släktnamn, fosterföräldrarnas efternamn eller det namn du hade före ett tidigare äktenskap.

En del byter namn för att de vill sticka ut, och ändrar på stavningen. Eller så skapar de sig ett helt nytt namn. Som Fredrik Nilsson och Sara Olsson, Upplands Väsby, som i samband med giftermålet tog det unika Krusare.
– Eftersom vi hade så vanliga namn så kände vi att vi ville ha något nytt gemensamt. Vi har inte tänkt så mycket på vad det betyder, men det är vårt eget, säger de.

Andra vill kanske göra sitt artistnamn till ”riktigt” namn. Det förekommer också att personer med ett utländskt klingande namn byter till ett mer svenskklingande. Det mesta går för sig, så länge namnet inte bedöms väcka anstöt eller redan bärs av någon i landet. Att ta någon annans artist-eller konstnärsnamn går heller inte.

Fakta:Namnbyten

Så här många har ansökt om att byta efternamn 2003-2009:

2003 6 060
2004 6 373
2005 6 461
2006 6 917
2007 7 513
2008 7 619
2009 7 740 (prel)

Källa: PRV (TT)
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.