Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatta-storningar-i-tagtrafiken-efter-kollision/

Sverige

Fortsatta störningar i tågtrafiken efter kollision

00:46. Två persontåg kolliderade i Helsingborg på torsdagskvällen. Ingen skadades allvarligt men olyckan orsakade stora problem i tågtrafiken.

När två persontåg kolliderade vid Helsingborgs station under torsdagskvällen orsakade det störningar i trafiken. Klockan tolv på fredagen väntas de två spår som har varit avstängda rulla som vanligt igen. 

Raffaella Lindström
Rätta artikel

Under gårdagen kolliderade två Öresundståg utanför Helsingborgs station. På det ena tåget befann sig ungefär 150 personer varav flera passagerare skadades lindrigt. 

Under morgonen står de två tågen kvar och blockerar trafiken på två spår. På Trafikverket rekommenderar man resenärer att kontakta sitt tågbolag för att få information om vad som gäller under morgonens trafik. 

– Det kommer förmodligen vara fler passagerare på tågen eftersom man har minskat antalet tåg, men de flesta tågen kan passera, säger Deisy Lundin, presskommunikatör.

Bild 1 av 2
Foto: Andreas Hillergren/TT
Bild 2 av 2 Två Öresundståg kolliderade vid Helsingborgs station på torsdagen.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Enligt Deisy Lundin kommer Trafikverkets personal att försöka få bort tågen när rusningstrafiken är över klockan nio på fredagsmorgonen. 

- Om spåren inte är skadade väntas vi öppna spåren och låta tågen rulla vid klockan tolv, säger hon. 

Trafikverket och företaget som äger järnvägsloken, Transdeb, har startat en varsin utredning efter olyckan. Kenneth Fridolin, chef för Trafikverkets trafikledningsområde Syd, vill inte kommentera om det är en person som har gjort fel eller om det är ett tekniskt fel som ligger bakom olyckan. Däremot bekräftar han att tågen försökte komma in på samma spår. 

- Vi får vänta och se vad utredningarna kommer fram till innan vi kommenterar hur det gick till, säger han. 

Klockan tolv har tågen inte flyttats än eftersom man har lyckats hitta en hjulskada, vilket försvårar arbetet. Trafikverkets presstjänst förväntade sig att tågen skulle vara flyttade tills klockan tolv vilket senare sköts upp till klockan tre. 

- Vi har lyckats flytta på tågen men innan vi sätter igång spåren för trafik vill vi kontrollera att bananläggningen inte är trasig, vi vågar inte lova en tid men preliminärt klockan 18.00 ska spåren vara igång igen, säger Kenneth Fridolin. 

Läs mer: Tågkrock i Helsingborg – flera lindrigt skadade