Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forundersokning-inleds-om-falske-officerens-examensintyg/

Sverige

Förundersökning inleds om falske officerens examensintyg

DN har i en rad artiklar granskat den falske officeren och försvarets hantering av honom. I fokus ligger en påhittad officersexamen.
DN har i en rad artiklar granskat den falske officeren och försvarets hantering av honom. I fokus ligger en påhittad officersexamen. Foto: Alexander Mahmoud

Åklagare inleder nu en förundersökning gällande det examensintyg som den falske officeren lämnat in till Kustbevakningen. DN har tidigare avslöjat att mannen inte har någon officersexamen.

Efter att Kustbevakningen gjort en åtalsanmälan har åklagaren James von Reis fattat beslut om förundersökning. 

– Jag har sett vad de skrivit och fått mer information genom er artikelserie och kommit fram till att brott utan tvekan kan misstänkas, säger han.

Det misstänkta brottet är i nuläget brukande av falsk urkund och gäller alltså det intyg för en officersexamen som mannen lämnat in när han rekryterades till Kustbevakningen. DN:s granskning har tidigare visat att intyget är falskt och att mannen saknar officersexamen.

– Att ljuga i ett cv eller i en tjänsteansökan om sina meriter är inte straffbart i sig. Utan det är användandet av en förfalskad handling som är kriminaliserat, säger James von Reis.

Vad är nästa åtgärd från din sida?

– Nu har jag skickat alla papper från Kustbevakningen och relevanta delar ur er artikelserie till polisen, och även skrivit ett ganska ingående utredningsdirektiv för hur de ska börja jobba med detta.

Läs mer: Mannen kunde själv skriva in falska uppgifterna i Försvarsmaktens system 

Mannen har haft flera olika statliga tjänster inom Försvarsmakten, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och Kustbevakningen. James von Reis säger att han inte utreder om samma misstänkta brott kan ha begåtts vid andra rekryteringar.

– Inte för närvarande, just nu saknar jag rådata för vad det skulle kunna vara för ytterligare brott man kan misstänka. Men skulle det framkomma under utredningens gång att det här, i så fall förfalskade, dokumentet använts vid fler tjänsteansökningar så kan det bli fler misstankar. 

DN har i en rad artiklar granskat den falske officeren och försvarets hantering av honom. Vid Försvarsmakten pågår en utredning och Moderaterna har anmält försvarsminister Peter Hultqvist (S) har till Konstitutionsutskottet.