Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 19:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/forvaltningsratten-avvisar-visselblasarnas-overklagan-vi-ar-beredda-att-ga-hur-langt-som-helst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förvaltningsrätten avvisar visselblåsarnas överklagan: ”Vi är beredda att gå hur långt som helst”

Visselblåsarna i Macchiariniskandalen får nu understöd av stiftelsen Centrum för rättvisa att överklaga Karolinska institutets omdiskuterade beslut att fälla dem för forskningsfusk och klander.

– Karolinska institutet har agerat både åklagare och domare och pekat ut forskarna som oredliga och klandervärda vilket fått långtgående konsekvenser för dem. När ett så ingripande beslut fattas så finns grundläggande rättssäkerhetskrav att den enskilde ska kunna få försvara sig i en domstolsprövning och lägga fram sina argument. Det har nu förvaltningsrätten nekat dem vilket vi anser är fel, säger Fredrik Bergman, jurist och chef för Centrum för rättvisa, en stiftelse som bistår enskilda personer som drabbats av myndighetsövergrepp.

Det var i juni i år som KI:s rektor Ole Petter Ottesen i ett omdiskuterat beslut rörande sex vetenskapliga artiklar (från 2011-2014) ansåg tre av fyra visselblåsare i Macchiariniskandalen skyldiga till forskningsfusk och klander. De fick inte ta del av beslutet innan det fattades, ej heller försvara sig mot de anklagelser som riktades mot dem. Beslutet överklagades till förvaltningsdomstolen som nu avslagit begäran om överprövning.

– Det handlar om två aspekter: Dels ska man kunna få försvarar sig mot vad som läggs en till last men sedan måste ett myndighetsbeslut också kunna överprövas i domstol så att rättssäkerheten kan garanteras, säger Fredrik Bergman.

Oscar Simonson är en av visselblåsarna och som enligt KI:s beslut dömts för klander, de andra två är Karl-Henrik Grinnemo (för oredlighet) och Matthias Corbascio (klandras). 

– Det finns uppenbara felaktigheter i KI:s utredning och beslut. Det är fattat på felaktig information. Vi kommer överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten och är beredda att gå hur långt som helst. Det här är en viktig principiell fråga för oss, säger Oscar Simonson.

Förvaltningsrättens beslut stödjer sig helt och hållet på högskoleförordningen som säger att ingenting får överklagas. Man väljer därmed att bortse från Europakonventionens artikel om mänskliga rättigheter.

– Vi tycker det är en självklarhet att man bör kunna få  försvara sig. KI vill inte det vilket är djupt odemokratiskt och farligt ur ett patientperspektiv, anser Oscar Simonson.

En överklagan kommer nu att skickats in till Kammarrätten som ska avgöra om KI:s beslut kan överklagas eller inte. Nekas/avslås deras begäran även där kan visselblåsarna överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare regeringsrätten).

– Det finns goda förutsättningar för forskarna att få rätt i frågan om deras rätt till domstolsprövning. Det handlar om ett mycket ingripande beslut som i praktiken kan göra det omöjligt för dem att fortsätta verka som forskare. Därför ska man få en möjlighet att lägga fram sin sak inför en oberoende domstol, säger Fredrik Bergman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.