Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Förvaltningsrätten: Säpovakter ska kunna arbeta ensamma

Säpos livvakter ska kunna arbeta ensamma. Någon påtaglig risk att utsättas för våld eller hot om våld i sådana situationer finns inte, anser förvaltningsrätten. Domen får hård kritik av livvakternas skyddsombud.

Arbetsmiljöverket förbjöd tidigare i år ensamarbete för Säkerhetspolisens livvakter. Förbudet kom efter krav från livvakternas huvudskyddsombud som anser att riskerna med ensamarbete är alltför stora.

Beslutet överklagades av Säpos ledning, som även i fortsättningen vill ha möjlighet att beordra ensamarbete för livvakter. Det kan till exempel handla om att följa en minister eller annan skyddsperson från arbetet till hemmet.

Nu ger förvaltningsrätten i Stockholm Säpoledningen rätt och upphäver Arbetsmiljöverkets beslut. I domen som meddelades i onsdags skriver chefsrådman Johan Lundmark att det ”inte regelmässigt kan anses föreligga en påtaglig risk för våld eller hot om våld”.

– Jag är mycket förvånad. Känner inte domstolen till att vi haft två ministermord i Sverige, plus en rad incidenter? undrar Kjell Brådman, huvudskyddsombud på Säpo.

Han ska nu söka prövningstillstånd i kammarrätten för att få till en prövning av frågan i högsta instans.

– Det kan inte vara rimligt att man anser att det inte finns risk om våld eller hot om våld när det handlar om en skyddsperson som fått livvakt just för att personen ska skyddas, säger Kjell Brådman.

Säkerhetspolisen välkomnar däremot domen i förvaltningsrätten som berör omkring 130 livvakter.

– Det är bra att vi fått beslut i frågan. Vi arbetar sedan en tid tillbaka med att minska ensamarbetet och fortsätter aktivt arbeta med det, liksom att förbättra livvakternas arbetsmiljö, säger Dag Enander, pressekreterare på Säpo.

Arbetsmiljöverket ska nu ta ställning till om domen ska överklagas.

”Vi kommer att läsa och sätta oss in i domen, analysera den och under den tid vi har på oss ta ställning”, skriver tillsynschef Pia Zätterström i en kommentar till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.