Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Förvånad över att FN-kommissionen kommit undan”

Foto: Paul Hansen

KG Hammar riktar kritik mot den FN-utredning som undersökte omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. ”Jag är förvånad över att FN-kommissionen kommit undan med sina tolkningar i 50 år”, säger den före detta ärkebiskopen, som tror att stormakternas inflytande fortfarande hindrar att sanningen kommer fram.

På tisdagen kunde DN presentera tidigare hemligstämplade brittiska dokument, som kastar nytt ljus över den utredning som FN lät göra kring flygkraschen där FN:s generalsekreterare omkom. Dokumenten visar hur Storbritannien tilläts påverka utredningen och väcker frågor kring dess objektivitet.

KG Hammar, som ägnat stor kraft för att söka sanningen i fallet Dag Hammarskjöld, betraktar uppgifterna om att den brittiska regeringen tilläts påverka FN-utredningen från 1962 som anmärkningsvärda.

– Britterna var ju part i målet, så om de har fått möjlighet att frisera sina uppgifter är det verkligen anmärkningsvärt, säger han.

Enligt Hammar visar detta också att FN mer är ett organ för stormakternas spel än det oberoende fredsorgan som Dag Hammarskjöld kämpade för att det skulle vara.

– De sista månaderna av sitt liv talade han mycket om huruvida FN skulle vara ett konferensmaskineri, där stormakterna hittar acceptabla lösningar för så många som möjligt, eller om det ska vara en röst för freden och bygga på de oberoende staternas ovilja att ta ställning i det kalla kriget, säger Hammar.

Han säger att det är känt att Storbritannien hade starkt inflytande och att han är mer förvånad över att FN-kommissionen lyckats komma undan med sina tolkningar i 50 år.

– Det är nästan fascinerande skickligt. Det måste vara många som, även om de inte är direkt inblandade, tycker att det här är bra, annars skulle de ha avslöjat det, säger Hammar.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har uppmanat medlemsländerna att lägga fram alla relevanta fakta på bordet. Det gäller särskilt de länder som pekats ut av den expertpanel som FN tillsatte och som i somras rekommenderade FN att gå vidare med fallet. Sekretesstämpeln på de dokument som tagits fram av Hammarskjöldforskaren Hans Kristian Simensen och som DN kan presentera släpptes i flera fall redan på 90-talet. Hammar tycker inte att det är så märkligt att de inte kommit fram tidigare.

– Att de inte lades fram på 90-talet beror säkert på att ingen var villig att röra i det här då. I dag tror jag att det är nya generationer och att man kan för lite. Det är svårt att överblicka hela det här jättelika materialet, säger Hammar.

Så det behöver inte ligga en dold agenda bakom?

– Nej, dagspolitiken behöver all uppmärksamhet och dessutom är det här en del av det koloniala Storbritannien som man inte är stolt över, säger Hammar.

Han tycker det är bra att den svenska regeringen efter att i många år visat ointresse nu tagit tag i frågan och på torsdag lägger fram en ny resolution i FN. I denna pekar man särskilt på uppgifter från ögonvittnen på plats i Ndola 1961, som talar om att planet som Hammarskjöld färdades i blev nedskjutet. Hammar var 2011 själv på plats för att tala med flera av vittnena.

–  Det finns ingen anledning för dessa gamla människor att ljuga och det verkar som att den expertpanel som varit i Zambia och lyssnat till dessa personer blivit lika övertygade, säger Hammar och noterar att det i resolutionen talas tydligare om att det kan röra sig om ett attentat än tidigare.

För dig som så starkt engagerat dig i frågan, känner du dig mer hoppfull om att man en dag kommer att få fram sanningen?

– Jag är inte så hoppfull om att någon lägger fram bevis där det står vem som gjorde det och vem som låg bakom. Däremot anser jag att vi som drivit den här frågan har skrivit om historien, den som slår fast att det var en tragisk flygolycka. Samtidigt är det svårt att förstå att det här ska behöva vara stormaktspolitik mer än 50 år senare.

Det är så du tolkar det?

– Ja, annars förstår jag inte varför man inte säger att historien ska vara så sann som möjligt. Förmodligen handlar det om att det här är metoder som fortfarande används och att då moralisera över att man använde dem på 60-talet blir väldigt konstigt, säger Hammar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.