Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fosterskador kopplas till virus på turistorter

Zikaviruset sprids av myggor …
Zikaviruset sprids av myggor … Foto: BSIP SA / Alamy Stock Photo

USA avråder gravida kvinnor från resor till länder där det så kallade zikaviruset sprids eftersom det kopplats till fosterskador. I Sverige har Folkhälsomyndigheten informerat landets mödravårdscentraler, men i dagsläget finns inga ändrade reserekommendationer.

I helgen utfärdade den amerikanska smittskyddsmyndigheten nya tillfälliga rekommendationer för gravida som tänker resa till områden i Central- och Sydamerika där zikaviruset sprids. Råden innebär att gravida bör överväga att skjuta upp resor om möjligt och att kvinnor som planerar att bli gravida ska rådgöra med sin läkare före resan. Brasilien är ett populärt resmål bland svenskar och många stora resebyråer anordnar resor dit. I sommar anordnas OS i Rio de Janeiro.

Hittills har zikavirusinfektion ansetts vara ganska ofarligt. Men allt mer tyder på att infektion under graviditeten kan öka risken för mikrocefali, en allvarlig fosterskada som innebär att barn föds med mycket litet huvud och utvecklingsstörning.

I nuläget finns inga planer på att uppdatera reserekommendationerna för gravida i Sverige, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Att USA har utfärdat dessa reserekommendationer ses som en extra försiktighetsåtgärd i förebyggande syfte. USA har dessutom fler som reser till områdena. Vi anser att man med korrekt information bör kunna göra denna riskbedömning själv, säger Anders Wallensten.

I dagsläget gäller samma reserekommendationer för länder där zikaviruset sprids som för andra tropiska länder, att alla, men i synnerhet gravida, personer med kroniska sjukdomar eller personer som reser med barn bör skaffa sig information inför resan om vilka sjukdomar som finns i landet och hur man skyddar sig.

– Vi har även gått ut med information till landets mödravårdscentraler, så att personal där kan ge god information om den här infektionen och hur man skyddar sig, säger Anders Wallensten.

Zikaviruset sprids av myggor. Därför rekommenderar myndigheten att man skyddar sig mot myggbett genom täckande kläder, myggstift och myggnät.

– Zikaviruset sprids inte bara på enstaka platser, utan i stora delar av tropikerna. En sådan reserekommendation som USA har skulle hindra resor till väldigt många länder. Det har dessutom hittills varit väldigt få fall av zikavirusinfektion hos turister, och detta är en sjukdom som de går att skydda sig emot genom att undvika myggbett. Vi tycker att det är en rimlig bedömning i nuläget, men det kan självklart komma att ändras om det kommer andra indikationer, säger Anders Wallensten.

I Brasilien har fler än 3 500 fall av mikrocefali rapporterats de senaste månaderna, många fler än normalt. Landets hälsomyndigheter tror att ökningen beror på ett stort utbrott av zikavirusinfektion.

Ännu är sambandet mellan zikavirusinfektion och mikrocefali inte helt klarlagt. Men nyligen meddelade den amerikanska smittskyddsmyndigheten att man hittat viruset i hjärnan hos två barn som fötts med mikrocefali och som avlidit strax efter födseln. Dessutom hade mödrarna haft tecken på zikavirusinfektion under graviditeten. Ett barn som föddes på Hawaii, i USA, med mikrocefali har också bekräftats ha zikavirusinfektion.

Fakta. Myggor sprider zikavirus

Zikaviruset upptäcktes första gången 1947 i Uganda.

Viruset sprids med myggor och de flesta som smittas får inga symtom. Hos de som blir sjuka ger infektionen oftast relativt milda symtom i form av feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot infektion med zikavirus.

Fall av zikavirusinfektion har hittills rapporterats från Brasilien, Colombia, Chile, Surinam, Guatemala, El Salvador, Mexiko, Paraguay, Honduras, Venezuela, Panama, Franska Guyana, Martinique och Puerto Rico.

Källa: Folkhälsomyndigheten och WHO

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.