Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fotbollsspelare fällda för sexköp

En allsvensk fotbollsspelare och en före detta landslagsspelare dömdes på måndagen av Svea hovrätt till 70 respektive 50 dagsböter för köp av sexuell tjänst. Därmed ändrade hovrätten på tingsrättens friande dom.

Åtalen om sexköp ingick i en större härva där ett rumänskt par nu fick sin dom för koppleri fastställd.

Hovrätten finner styrkt att de båda idrottsmännen köpt sex trots att de själva förnekat detta.

Den tidigare landslagsspelaren har erkänt att han i februari 2010 deltog i en fest på ett hotell i Täby norr om Stockholm. Efter festen åkte han och några av festdeltagarna till en lägenhet på Södermalm i Stockholm där han hade sex med en kvinna. Mannen hävdar att varken han eller någon annan betalat för detta.

Hovrätten framhåller att det inte bevisats att landslagsspelaren betalat några pengar men anser ändå, till skillnad mot tingsrätten, att mannen måste ha förstått att de kvinnor som följde med till lägenheten var prostituerade. Kvinnorna hade utmanande klädsel, sminkning och talade engelska med kraftig brytning. Enligt domstolen borde mannen ha insett att kvinnorna kunde vara betalda eskortflickor.

"Genom att ha samlag med en av dem har mannen tagit en medveten risk och han ska därmed dömas för köp av sexuell tjänst" skriver hovrätten.

Den allsvenske fotbollsspelaren, som tvingats lämna sin klubb, fälls för att han i mars förra året vid ett tillfälle köpt sex i sin lägenhet i Solna och vid ett annat tillfälle försökt köpa sex. Hovrätten anser att mannens nekande och förklaring till vad som hände i lägenheten är en efterhandskonstruktion.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.