Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fotvård kan stoppa amputationer

Varje år mister 700 diabetiker en tå, en fot eller ett ben genom amputationer helt i onödan. Med rätt behandling hos väl utbildade fotterapeuter hade det kunnat undvikas.

Regeringen har hittills inte velat släppa till pengar för högskoleutbildning av fotterapeuter.

- Vi tänker lösa frågan i den kommande budgetpropositionen, säger statsrådet Kerstin Eliasson på utbildningsdepartementet.

- Stämmer det så låter det som ljuv musik i mina öron. Det innebär att hundratals människor slipper det lidande och det handikapp som det innebär att förlora en fot eller ett ben, säger Svenska Diabetesförbundets ordförande Stefan Leufstedt till TT.

Hans förbund, liksom Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet, har länge krävt en satsning på utbildning inom medicinsk fotvård.

Karolinska institutet i Solna står redo att starta en högskoleutbildning för fotterapeuter till en årlig kostnad av cirka 18 miljoner kronor.

- De pengarna är snabbt intjänade. Varje amputation beräknas kosta en halv miljon kronor, konstaterar Stefan Leufstedt.

- Frågan har varit aktuell under lång tid och har utretts i omgångar. Så sent som i budgeten för 1999 gav regeringen Karolinska institutet och Linköpings universitet i uppdrag att beakta behoven. Regeringen anslog inga extra pengar till saken och då kom utbildningen aldrig igång, konstaterar Leufstedt.

- Behovet är känt sedan länge och därför anser regeringen att det är angeläget att lösa frågan. Frågan bereds för tillfället och det är för tidigt att exakt säga hur förslaget kommer att se ut, men vi tänker försöka lösa frågan om en högskoleutbildning i medicinsk fotvård på ett bra sätt, kommenterar Kerstin Eliasson.

För diabetespatienter kan små fotsår bli svårläkta och skapa så svåra komplikationer att leder till amputation vilket drabbar över 1 400 diabetespatienter varje år. Hälften av dem beräknas kunna undvikas med rätt förebyggande behandling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.