Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

FP: Sätt kanoner på Gotland

Regeringen vill sälja 24 topp­moderna kanoner till utlandet. Men Folkpartiledaren Jan Björklund kräver att pjäserna stannar i Sverige och bildar kärnan i helt nya kustförsvarsförband för Gotland och skärgårdarna.

– Det var ett stort misstag att vi under regeringen Göran Persson avvecklade hela det svenska kustförsvaret med kustartilleri och kustrobotar. Med den ryska upprustning vi ser i Östersjöområdet behöver vi återupprätta ett kustförsvar. Då behövs vapen. Det råkar just nu finnas 24 artilleripjäser över, och det är rimligt att det svenska försvaret köper dem, säger Jan Björklund.

Striden gäller 24 kanoner av typen Archer som är beställda av Försvarets materielverk (FMV) inom ramen för ett svensk-norskt samarbete. 24 pjäser skulle gå till Sverige och 24 till Norge. Förra måndagen levererade BAE System Bofors i Karlskoga den första Archerpjäsen i serien till FMV i närvaro av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Men Norge har backat ur affären och nu vill svenska regeringen i stället exportera dessa 24 kanoner till något annat land. ”Inriktningen är att de pjäser som Norge valt att avstå ifrån ska säljas till tredje part”, står det i budgetpropositionen. Det har fått Folkpartiet att reagera och i sin budgetmotion som läggs fram på tisdag föreslår de i stället att pjäserna ska stanna i Sverige.

Sveriges enda kvarvarande artilleriregemente i Boden har i flera år helt saknat artilleripjäser i väntan på sina 24 Archer. Det kan jämföras med att finländska armén har över 600 artilleripjäser.

– Archer är en mycket bra artilleripjäs, men att svenska försvaret bara har 24 artilleripjäser är närmast skrattretande. När vi nu ska stärka försvarsförmågan behövs det fler artilleripjäser, säger Jan Björklund och förklarar:

– Med endast 24 pjäser kan de inte vara på speciellt många platser, och det tar dygn att komma till Gotland. Vi behöver därför också de andra 24 pjäserna som är under produktion och som vi burit utvecklingskostnaderna för. Då får vi 48 av samma typ vilket också underlättar drift och underhåll, säger Jan Björklund.

Folkpartiet vill att Archer och kustrobotar ska vara kärnan i nya rörliga kustförsvarsförband som ska etableras på Gotland, i Blekinge samt i Stockholms- och Göteborgsområdena.

– Ska man kunna verka mot mål på sjön så krävs dessutom särskild utbildning och ledningsutrustning för det. Det är ingen slump att det finns särskilda kustförsvarsförband i andra länder, understryker Jan Björklund.

– Det är en betydande investering men i vår budgetproposition på tisdag anslår vi åtta miljarder extra till försvaret på fem år, säger Jan Björklund.

FP hoppade i våras av fem-partiuppgörelsen om försvaret som de ansåg innehöll för lite pengar.

Försvarsmakten uppger för DN att det i dag saknas planer, pengar och personal för de 24 kanonerna. Men Björklunds utspel får medhåll av militär expertis vid Försvarshögskolan.

– När Norge hoppar av vore det lämpligt att utnyttja Archerpjäserna för att öka markstridskrafternas förmåga, men det kräver mer resurser. Med 48 pjäser ökar möjligheterna att bekämpa fientliga luftlandsättningar. En fjärdedel av pjäserna skulle kunna förhandslagras på Gotland vilket skulle förstärka riksdagens beslutade satsning där, säger överste Jan Mörtberg chef för institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap.

Fakta.Archer

Avancerad artilleripjäs på hjul med lång räckvidd, snabbhet och hög rörlighet.

Magasin för 20 granater, skjuter tre skott inom 20 sekunder. Räckvidd, beroende på ammunition, är över 50 kilometer. Vapenstation för närförsvar.

Besättning: tre ­personer.

Splitterskyddad.

Topphastighet på väg: 70 km/tim.

Pjäsen kan köras, gå i eldställning, skjuta och åter köras inom 1,5 minut vilket gör den svår att bekämpa för en fiende.

Källa: BAE Systems Bofors, Artilleriregementet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.