Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

FRA bryter mot regler för spaning

FRA bröt mot reglerna för signalspaning flera gånger under förra året. Uppgifter har lämnats vidare till Säpo utan giltiga skäl och databaserna gallras inte som de ska.

Det är granskningsorganet Siun som prickar Försvarets radioanstalt på flera punkter, enligt Computer Sweden.

Siun, som står för Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamhet, skapades för att minska riskerna för integritetsintrång i den omstridda spaningen i nätverk som korsar Sveriges gränser.

FRA har lagrat personuppgifter som inte har anknytning till spaningsuppdrag. Dessutom har inte databaserna gallrats som de ska, skriver Computer Sweden.

Vid två tillfällen har FRA fått så kallade påpekanden från Siun om att uppgifter utan skälig motivering har skickats vidare till Säpo. I nuläget har Säpo inte rätt att lägga ut spaningsuppdrag på FRA, men ska enligt en blocköverskridande uppgörelse i riksdagen få den befogenheten.

Siun är också kritiskt till att uppgifter inte har raderats på rätt sätt, det vill säga så att de inte går att återskapa. Det gäller uppgifter som FRA kommit över men som lyder under tystnadsplikten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.