Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

FRA: Samarbete med andra länder viktigt

Samarbetet med andra länders underrättelsetjänster är viktigt för att Sverige ska få tillgång till förmågor som vi själva inte har kapacitet att utveckla. Det uppger Fredrik Wallin på FRA med anledning av nya avslöjanden om Sveriges relation till USA och Storbritannien.

Sverige är den viktigaste partnern till amerikanska NSA och brittiska GHCQ när det gäller övervakning på nätet, enligt uppgifter som framkom på torsdagen under en hearing i EU-parlamentet. Uppgifterna kom från den brittiske journalisten Duncan Campbell. Under kodnamnet ”Sardine” ska Sverige spela en central roll bland annat på grund den betydelse som den stora datakabeln från svenska kusten till Baltikum har i det globala nätet.

Fredrik Wallin, är presstalesperson på den svenska signalspaningsmyndigheten FRA (Försvarets radioanstalt).

Vad är FRA:s kommentar till uppgifterna om samarbetet mellan USA, Storbritannien och Sverige?

– FRA har internationella samarbeten i enlighet med vad som sägs i svensk lag. Vi kan dock varken bekräfta eller kommentera vilka former det har eller vilka länder det gäller, säger Wallin.

Vilka uppgifter är det ni anser er ha tillåtelse att utbyta med andra länder?

– Det viktigaste är att informationsöverföringen inte får skada svenska intressen. Det är också så att den lagstiftning som gäller för FRA:s verksamhet även gäller det internationella samarbetet. Vi får inte samarbeta md andra för att kringå svensk lagstiftning och vi får inte hjälpa något annat land att kringå deras.

Och det kan du säga bestämt att ni inte gör?

– Ja, det kan jag säga.

Mot bakgrund av vad som framkommit om underrättelsetjänstens lagöverträdelser i USA verkar det ju i så fall omöjligt för er att samarbeta med dem?

– Jag kan inte kommentera om något olagligt skett i något annat land på grundval av de uppgifter som finns i medier, säger Fredrik Wallin.

Varför är det viktigt för FRA att samarbeta med andra länder?

– Genom att samarbeta med andra länder kan vi få tillgång till förmågor som det skulle vara svårt för ett litet land som Sverige att utveckla själv.

Vad är det för förmågor?

– Jag kan tyvärr inte gå in på våra förmågor och arbetsmetoder.

Den senaste tidens avslöjanden om den amerikanska och andra underrättelsetjänsters övervakning har väckt oro även bland svenska medborgare. Hur ser FRA på det?

– Det har jag full förståelse för och det är nog en berättigad oro på många sätt. På sätt och vis kan det vara en nyttig väckarklocka också. Man ska vara medveten om att det finns ett flertal länder som ägnar sig åt signalspaning i det globala nätet och även sysslar med dataintrång, säger Fredrik Wallin.

Det avslöjas också i dag att den amerikanska underrättelsetjänsten har skaffat sig långgående möjligheter att knäcka kryptering som vanliga människor använder varje dag när de skickar mejl eller gör bankärenden. Vad känner FRA till om det?

– Sverige har en lång tradition av att vara bra på kryptoområdet och vi är en framstående nation på det här området. Men jag kan inte gå in specifikt på vilka förmågor FRA har, säger Fredrik Wallin som inte vill kommentera i vilken mån samarbetet med andra länder även gäller detta.

Finns det några begräsningar för vad FRA får göra när det gäller forcering av krypton?

– Begränsningen gäller ju framför allt de syften som signalspaningen får användas för.

Men det säger väl ingenting om vilka metoder ni får ta till när ni har ett lagligt syfte?

– Nej, det stämmer. Lagstiftningen nämner inte specifika metoder eller verktyg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.